Huawei ще произвежда мрежово оборудване във Франция

Проект на Huawei за производство на мрежово оборудване във Франция изглежда е подновен (снимка: Huawei)

Под натиска на американските власти Huawei беше ограничен в производството на модерни смартфони със западни компоненти и дори лишен от възможността да продава своето 5G оборудване в страните съюзници на САЩ. Но изненадващо през следващата година китайската компания може да започне строителството на завод за мрежово оборудване във Франция, съобщи Ройтерс, позовавайки се на независим източник.

Според първоначалната версия на проекта, Huawei трябваше да пристъпи към изграждане на фабрика за производство на оборудване за клетъчни мрежи близо до Страсбург през 2020 г., като инвестира най-малко 200 милиона евро в този обект на първия етап. Но поради пандемията и геополитически проблеми строителството така и не започна. Последните информации обаче сочат, че предприятието на Huawei във Франция ще бъде построено и въведено в експлоатация през 2025 г. Не се уточнява кой ще купува продукцията на завода.

Европейските власти в повечето страни забраниха на телекомуникационните оператори да продължат да работят с оборудване на Huawei и ZTE в 5G мрежите си, позовавайки се на потенциални уязвимости по отношение на информационната сигурност. Но през юли тази година, след посещението на китайска правителствена делегация във Франция, стана известно, че в някои градове на страната властите удължават лицензите на телекомуникационните оператори за работа с оборудване на Huawei.

През 2020 г. френското правителство възнамеряваше да се въздържи от подновяване на съществуващи лицензи, като по този начин създаде условия за постепенно изместване на оборудването на Huawei от националните клетъчни мрежи. Китай е третият търговски партньор на Франция след САЩ и Европейския съюз, така че местните власти явно не бързат толкова лесно да разрушават икономическите връзки с Поднебесната.

Геополитически фактори вече нарушиха плановете на Huawei за изграждане на изследователски център в британския Кеймбридж, където компанията дори закупи подходящ парцел през 2018 г. След като получи необходимото разрешение да започне строителството едва през 2020 г., Huawei беше принудена да се въздържи от по-нататъшно изпълнение на проекта, като първоначално обясни това решение с условията на пандемията.

Разрешението за строеж изтече през август тази година, но проектът не е придвижен. Huawei планираше да инвестира най-малко £1 милиард в изследователския кампус в Кеймбридж.

Коментар