Wi-Fi 7 идва официално с 5 пъти по-висока скорост

Wi-Fi 7 поддържа трансфер на данни със скорост до 40 Gbit/s
(снимка: CC0 Public Domain)

Окончателните спецификации на Wi-Fi 7 ще бъдат приети до края на първото тримесечие на 2024 г. Новият безжичен стандарт е почти 5 пъти по-бърз от своя предшественик Wi-Fi 6.

Браншовата организация Wi-Fi Alliance обяви, че окончателните спецификации на Wi-Fi 7 ще бъдат приети до края на първото тримесечие на 2024 г. Новият стандарт ще осигури скорост на трансфер на данни почти пет пъти по-висока от тази на Wi-Fi 6. Приемането на спецификациите ще отвори възможност за предприятията да въведат стандартизирано оборудване за поддръжка на новата безжична технология.

„Wi-Fi 7 сертификация, базирана на технологията IEEE 802.11be, ще бъде налична преди края на първото тримесечие на 2024 г. Оборудването, поддържащо Wi-Fi 7, вече е в продажба. Сертифицирането на това оборудване ще потвърди неговата съвместимост и ще гарантира подобрена производителност на Wi-Fi в новата ера на мрежови устройства”, се казва в изявление на Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi 7 ще стане важен елемент от безжичните мрежи. Технологията осигурява скорост на трансфер на данни до 40 Gbit/s. Това може да я направи жизнеспособна алтернатива на традиционната кабелна интернет връзка за много потребители.

Ултрависоките скорости в Wi-Fi 7 се постигат чрез използване на три честотни ленти: 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz, както и чрез поддръжка на честотна лента от 320 MHz и модулация 4096-QAM. Освен това Wi-Fi 7 поддържа MU-MIMO и OFDMA функции за ускоряване на връзките, които също се използват в Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E. Като цяло това позволява на Wi-Fi 7 да доставя данни с до 4,8 пъти по-високи скорости от Wi-Fi 6.

Въпреки че на пазара вече има различни устройства с Wi-Fi 7, всички те са базирани на така наречените „чернови” спецификации на новия безжичен стандарт. Това по никакъв начин не ги прави непълноценни на потребителско ниво. Повечето, ако не всички, от тези устройства ще получат пълна поддръжка за окончателните Wi-Fi 7 спецификации, които ще бъдат приети през следващата година.

Преходът вероятно ще изисква редовна актуализация на фърмуера. Но за предприятия и компании, разположени в пренаселени офис сгради, е изключително важно да използват напълно сертифицирани устройства, тъй като те трябва да работят с висока точност.

„Wi-Fi 7 осигурява превъзходна свързаност за нови сценарии на използване със силно интерактивно и завладяващо изживяване. Тъй като потребителското търсене на технологии с висока честотна лента и ниска латентност като AR/VR/XR, облачни изчисления и индустриален интернет на нещата нараства във всички пазарни сегменти, Wi-Fi 7 устройствата ще могат да осигурят оптимална производителност дори при висок трафик в рамките на 2,4 и 5 GHz”, добавя Wi-Fi Alliance.

Потребителите в страни с достъп до честота 6 GHz ще могат да изпитат пълната гама от безпрецедентна производителност от Wi-Fi 7, подчертават от браншовата организация.

Коментар