Китай създаде екзафлопов суперкомпютър със собствени чипове

Нов модел на суперкомпютъра Tianhe има рекордно висока производителност
(снимка:TOP500.org)

Китай тихомълком разработи най-мощния суперкомпютър – Tianhe Xingyi от екзамащаб, базиран на собствени чипове, вместо на процесори от американските производители Intel, AMD или Nvidia.

Изглежда, че системата Tianhe Xingyi първоначално се е наричала Tianhe-3 и е била планирана за пускане  през 2019 г., отбелязва Tom’s Hardware. Суперкомпютърът е базиран на китайски процесори FeiTeng MT3000 с архитектура Arm.

Предполага се, че пиковата производителност на изчислителната машина е 1,7 ExaFLOPS, което е повече от постижението на текущия лидер в ноемврийската класация TOP500 на суперкомпютрите, обновявана на всеки 6 месеца.

Все още не са известни параметрите на използваните процесори, така че е трудно да се каже колко модерни са самите процесори, защото ултрависоката производителност на цялата система може да бъде постигната просто чрез използване на огромен брой процесори.

Освен това тези чипове вероятно не могат да се похвалят с енергийна ефективност, тъй като едва ли са произведени извън Китай с използване на напреднал технологичен процес.

За съжаление, Китай вече не предоставя данни на авторите на класацията TOP500, така че дори да говорим за най-производителния суперкомпютър в света, техническите подробности за машината може да останат неизвестни.

Коментар