2024-та година обръща тенденцията при компютрите и смартфоните

Глобалният пазар на лаптопи ще нарасне с близо 6% през 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

В края всяка година анализаторите по традиция споделят своите прогнози за ИТ пазара през следващата година. Тайванската агенция Market Intelligence & Consulting Institute (MIC), например, смята, че през 2024 г. динамиката на световния пазар на компютри и смартфони ще се подобри значително.

В светлината на продължаващата геополитическа несигурност, водещите производители на компютърна електроника са предпазливи в оценките си относно потребителските разходи през 2024 г. Въпреки това се очаква пазарът на бизнес компютри да бъде повлиян положително от предстоящото въвеждане на устройства с елементи на изкуствен интелект и цикъла на подмяна на РС-тата, свързан с пускането на следващата версия на операционната система Windows.

„Глобалният пазар на лаптопи се очаква да нарасне с 5,8% през 2024 г., а обемът му ще достигне приблизително 179,1 милиона устройства. В същото време категорията настолни компютри ще покаже лек ръст – в рамките на 1,7% спрямо 2023 г. , като се има предвид, че доставките ще бъдат на ниво от 67,97 милиона единици”, казва Крис Уей, старши индустриален анализатор на MIC.

През изтичащата година MIC очаква спад в доставките на лаптопи с 12,5%, до малко над 169 милиона единици. Почти същото намаление ще се случи в сегмента на настолните компютри. Доставките на настолни компютри ще намалеят с 13% до 66,8 милиона единици.

Пазарът на смартфони също ще промени траекторията си на развитие. След спад от 7% тази година, доставките трябва да се увеличат с 3% през 2024 г. – от 1,11 до 1,15 милиарда устройства.

Анализаторите на MIC имат големи надежди за смартфоните с поддръжка на 5G мобилни комуникации. Очаква се доставките им през следващата година да нараснат с почти 19%. Дори тази година, в която индустрията на смартфоните като цяло е на червено, категорията 5G трябва да покаже ръст от 4,5%.

Ако MIC е права в оценките си, тогава глобалните доставки на 5G смартфони през 2023 г. ще достигнат 660 милиона единици, а през следващата година ще нараснат до 780 милиона единици. В същото време нивото на проникване на подобни устройства през 2023 г. ще бъде 59%, а през 2024 г. – 68%, изчисляват анализаторите.

Заслужава да се отбележи, че последните прогнози на MIC за пазарите на персонални компютри и смартфони са много по-оптимистични от направените по-рано. През октомври анализаторите прогнозираха 14% спад в доставките на лаптопи през 2023 г. За сегмента на 5G смартфоните оценка от август предполага нива на проникване от 58% и 62,1% съответно за тази и следващата година.

Коментар