Невронните мрежи: ще заменят ли машините хората

Настъпването на AI означава както нови предизвикателства, така и нови възможности
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект ще играе водеща роля във всички области на развитие на интернет. Невронната мрежа ще промени не само интернет, какъвто го познаваме, но и човешките взаимоотношения с технологиите и света около нас.

Сега използваме AI като инструмент, но този инструмент е нов и с ограничени възможности. С негова помощ можете да рисувате картини и да пишете текстове, но само като помощ. Уменията на AI все още не са достатъчни, за да му поверите напълно тези задачи.

Потребителите охотно общуват с виртуални асистенти и могат да използват техните препоръки – например при избор на филм или игра. Но когато имаме нужда от детско столче в колата, ние сами решаваме какво да бъде то, търсим информация, определяме критериите и сравняваме цените. Правим собствен списък със задачи и поддържаме планове в главите си. AI може да прави само това, на което е научен, а в момента то не изглежда много.

Равноправно взаимодействие

Развитието на изкуствения интелект обаче продължава. В крайна сметка машината и човекът ще започнат да си взаимодействат като равни, учейки се взаимно. AI ще стане по-умен и хората ще започнат да му вярват повече. Например, да направи седмична поръчка за хранителни стоки. Или да избере най-добрия продукт като съотношение цена-качество. Хората ще пазят все повече информация в облака, а не в главите си.

Благодарение на развитието на AI и невронет, развитието на редица индустрии ще навлезе в нов етап. AI вече се използва като инструмент в логистиката, търговията на дребно и общинската администрация за решаване на конкретни проблеми. В бъдеще ще се използва за цялостно, системно управление, ускоряване и повишаване на точността на операциите.

Една от най-обещаващите и мащабни области на приложение на AI е здравеопазването. Експертите вече високо оценяват потенциала на невронните мрежи при диагностицирането на заболявания и разработването на лекарства, пише Forbes. Точността на откриване на рак с помощта на AI достига 94% – това е повече, отколкото в случаите, когато диагнозите се поставят от човек.

Сред възможностите на AI и перспективите за развитие на медицината са проследяване на здравето и персонализирана медицина, автоматизация на процесите на управление на клиниките и корекция на неврологични разстройства.

Невронни мрежи и бизнес

За бизнеса настъпването на ерата на Web 4.0 означава както нови предизвикателства, така и нови възможности. Предстои широко разпространение и активно използване на AI инструменти, които в редица индустрии ще се превърнат в стандарт и необходим минимум. Компаниите, които не въведат тези технологии навреме, ще изостанат от своите конкуренти.

Тъй като потребителите променят възгледите си за света, фирмите ще трябва да търсят нови начини и средства за взаимодействие с клиентите. Колкото повече потребителите разчитат на изкуствен интелект, толкова по-малко възможности ще имат компаниите да предоставят директни и персонализирани взаимодействия.

Обхватът на възможностите включва на първо място технологиите, на които се основава Web 4.0. Развитието му ще даде тласък за развитието на компании, работещи в съответните области. Използването на технологии за разширена и смесена реалност включва интернет на нещата, машинно обучение, невронни мрежи и необходимия за това софтуер и хардуер.

За да работите с големи количества данни, ще ви е необходим стабилен и надежден интернет, а за да използвате възможностите на невронет, ще се нуждаете от широко покритие, което предполага нов етап в развитието на 5G мрежите.

Бизнес процесите в компаниите също ще се променят. Web 4.0 ще позволи на бизнеса да автоматизира рутинните операции, да минимизира или елиминира човешкото участие в тях, а това ще намали броя на персонала и ще освободи време на служителите за отговорни и творчески задачи, които не могат да бъдат поверени на изкуствения интелект.

Ще заменят ли машините хората?

Трябва ли да гледаме на Web 4.0 като на още една стъпка към това, че роботите в крайна сметка ще заменят хората?

Това едва ли е възможно – поне в обозримо бъдеще. AI технологиите струват пари и всяка от тях ще бъде оценявана дълго време – доколко разходите са оправдани.

Резултатите от всяка работа на изкуствения интелект – стандартна, рутинна и творческа – се анализират и оценяват от хората. Той решава как да ги използва и носи отговорност за това.

Коментар