500 GB SSD вече е абсолютният минимум за потребителите

SSD дисковете са все по-предпочитани, тъй като ги догониха по цени твърдите дискове, а в същото време са по-бързи (снимка: Samsung)

Някои тенденции на пазара за памети през изтеклата година могат да изненадат потребителите, които нямат наблюдения от гледна точка на производството. На тях обръща внимание Никита Александровски – CEE мениджър ключови клиенти в Samsung Memory.

Едно от нещата, които ще се харесат на потребителите в много от европейските страни, е поевтиняването на паметта през първото тримесечие на 2023 година. Това се случи поради свръхпредлагане на NAND памет, което позволи на производителите да отговорят на предпочитанията на клиентите без да вдигат цените, коментира Александровски.

Тази положителна тенденция в цената на SSD дисковете ги доближи до традиционните HDD дискове. Имайки възможност да купят по-добър продукт на сходна цена, потребителите все по-често избираха SSD, като спадът на цената спомогна за заместване на остаряващата технология.

Купувачите избираха не само по-бързи дискове, но и такива с по-висок капацитет. Според наблюденията на Александровски, 500 GB е абсолютният минимум за съвременния потребител. Но въз основа на тенденциите в продажбите на по-големи дискове, може да се очаква, че в бъдеще най-популярни ще станат дисковете с капацитет от 1 и 2 TB.

През 2023 г. купувачите на памети избираха не само по-бързи дискове, но и такива с по-висок капацитет, сподели Никита Александровски, Samsung Memory
(снимка: Samsung)

Тенденцията към по-голямо бързодействие и капацитет се отнася и за преносимите дискове: въпреки облачните решения Samsung наблюдава определено възраждане на тези устройства. Това може да се дължи както на по-голямата им скорост (модерни SSD), така и на по-големия им капацитет – новият диск Samsung T5 EVO, например, предлага до 8 TB дисково пространство.

Трябва също така да се подчертае и по-голямата информираност на потребителите, които, освен че имат по-лесен достъп до информация, ценят сигурността и контрола върху техните документи и памет.

Нараства интересът и към картите памет. Те се използват като допълнителни продукти за по-голям брой устройства. Нужни са не само за мобилни телефони и камери, но и за автомобилни камери, камери за видеонаблюдение, преносими игрални конзоли и дронове. Тези устройства стават все по-популярни, поради което се увеличава търсенето на специализирани карти памет за професионалисти.

Промени се и използването на карти в „традиционните” професии. Това може да се види при фотографите, които се отнасят към картите като към фотографски филми – използват ги само веднъж и никога не изтриват снимките, тоест картите памет се използват както за текуща работа, така и за съхранение.

Коментари по темата: „500 GB SSD вече е абсолютният минимум за потребителите”

добавете коментар...

  1. Симо

    Вярно е това. Аз съм с 1TB SSD и НЕ ми е достатъчен.

  2. Българин

    Не е вярно това. Аз съм с 256ГБ SSD и ми е напълно достатъчен.

Коментар