Китай разширява правителствената забрана за iPhone

Apple получава около една пета от общите си приходи от китайския пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Списъкът с китайски правителствени организации, които са забранили на служителите си да използват смартфони на Apple и други устройства на чужди марки през работно време, продължава да се разширява. Забраната важи и за продуктите на Samsung, а държавните служители са посъветвани да дават предпочитание на продукти от китайски производители.

Според източници на Блумбърг, ръководствата на правителствени агенции и държавни компании в най-малко осем китайски провинции, включително развитите крайбрежни райони, са поискали от персонала да премине към използване на мобилни устройства с китайска марка през работно време.

Кампанията, в по-малък мащаб, започна през септември, като нейната география беше ограничена предимно до Пекин и Тиендзин. По това време държавните служители бяха силно насърчавани да оставят устройствата си с чужда марка у дома.

Подобни ограничения доведоха до спад в котировките на Apple с 1%, въпреки че преди ден ценните книжа на американската компания успяха да достигнат исторически връх.

През декември препоръки към държавни служители да спрат да използват вносни устройства по време на работно време бяха направени в повече от осем китайски провинции, включително Хъбей, където се намира най-големият завод за производство на iPhone в света.

Досега китайските власти отричаха съществуването на подобни забрани, въпреки че не скриха опасенията си относно безопасността на устройствата на Apple.

Компанията от Купертино получава около една пета от общите си приходи от китайския пазар, така че всякакви подобни ограничения ще подкопаят позициите ѝ в Китай, които и без това са нестабилни под натиска на конкурентите.

Според различни източници, последното семейство смартфони iPhone се продава в Китай по-зле от своя предшественик и това също е проблем за Apple. Възможно е пускането на новото семейство смартфони Huawei в края на август да е предизвикало повишаване на патриотичните настроения в Китай и да е дало увереност на местните власти в осъществимостта на политиката за „заместване на вноса”.

Подмяната на внесени настолни компютри и лаптопи в китайски правителствени организации започна миналата година и трябва да приключи през следващата година. Очевидно властите вече са готови да се заемат и със смартфоните.

Коментар