Глобална програма ще развива дигиталните умения на безработни жени

България е на първо място в Европейския съюз по дял на специалистите жени в сектора на информационните и комуникационни технологии (снимка: CC0 Public Domain)

Безработни жени и тези, които са застрашени от социално изключване, ще могат да придобият дигитални умения чрез безплатни курсове, което ще им отвори вратите към нови професионални възможности и реализация. Програмата „Women in tech”, представена на кръгла маса в София, е част от подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България.

„В поредицата от кризи, в които живеем, избуя трудно изкоренилият плевел на неравенствата. Сред първите негови жертви са най-уязвимите – жените и децата”, заяви вицепрезидентът на България, Илияна Йотова, на представянето на проекта и посочи, че макар да са постигнати резултати в борбата за равенство между мъжете и жените, все още съществува здраво залостена стъклена къща, която спира пълноценното развитие на момичетата и жените.

По нейните думи, в днешния технологичен свят нивото на дигитални умения на българите е далеч под средното за Европейския съюз. България е назад и по дял на специалистите в областта на информационните и комуникационните технологии, заяви вицепрезидентът.

„В същото време имаме и поводи за гордост – България е на първо място в Европейския съюз по дял на специалистите жени в сектора на информационните и комуникационните технологии, на трето място по дял на жените студенти в такива специалности”, посочи Илияна Йотова. „Убедена съм, че след края на проекта ще има повече жени със самочувствие, че могат сами да градят своето бъдеще”.

Участието в програмата „Women in tech” ще повиши шансовете за успешна реализация на пазара на труда и ще стимулира равния достъп до възможности, каза министърът на труда и социалната политика, Иванка Шалапатова. „Като насърчавате включването на жените в света на цифровите технологии, им помагате да получат по-добри условия за кариерно развитие, високи доходи и сигурност за тях, техните семейства и деца”, допълни тя.

„Насърчаваме жените иноватори и жените като цяло да разгръщат потенциала си в сектори, които носят висока добавена стойност към икономиката”, каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и подчерта важността на партньорствата с индустрията за реализиране на инвестиции в човешкия капитал, насочени към преквалифициране и придобиване на повече дигитални умения.

Рядко обаче университети могат да си позволят подобна социална отговорност, поради ограничеността на финансовите ресурси, с които разполагат, посочи ректорът на Висше училище по телекомуникации и пощи – проф. Миглена Темелкова. Но в колаборация с технологични компании тази социална отговорност е само въпрос на добро желание.

Партньорството на ВУТП с Хуауей е от години и тази колаборация не за първи път има принадена стойност за българското общество, допълни проф. Темелкова. „Пример е не само началото на този проект, но и приноса на Хуауей в развитието на българското висше образование чрез стипендиите, които раздава, чрез участието си в реалния обучителен процес на Висше училище по телекомуникации и пощи, чрез инвестициите, които прави в българското висше образование”.

Хуауей Технолоджис България оборудва класна стая във ВУТП, където желаещите ще могат да преминават през курсове за основни дигитални умения – програми като Word, Excel, Power Point и др., които ще им помогнат за по-лесното им реализиране на пазара на труда. След изкаран курс и изпит, жените ще получават сертификат от ВУТП, който ще удостоверява уменията им, поясни Рая Гунчева, директор на отдела за връзки с обществеността в Хуауей Технолоджис България.

Желаещите да се запишат ще получават информация от бюрата по труда, когато се регистрират, къде и кога се провеждат такива курсове, като те ще бъдат напълно безплатно. Програмата ще предоставя възможност и за онлайн курсове за напреднали.

Според Глобалния доклад за разликата между половете за 2020 г., публикуван от Световния икономически форум, активната роля на жените на пазара на труда намалява в световен мащаб, разширявайки финансовите различия между половете, посочи Андреана Атанасова, председател на УС на АТИ.

Според Надежда Генова, изпълнителен директор на Поликомп, всяка една българска жена, желаеща да постигне успех в кариерата си, може да го направи. “ИТ индустрията в България винаги е имала нужда от жени, които желаят да работят и да се развиват”, каза тя.

Наложително е половината от населението, което са жени, да има равни възможности и да владее свободно дигитални умения. Това не само ще подобри състоянието на индустрията, но и значително ще допринесе за развитието на България и растежа на БВП, заключи Радослав Кедзия, вицепрезидент на Хуауей за регион Европа.

Коментари по темата: „Глобална програма ще развива дигиталните умения на безработни жени”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Малко странно цялата програма да е само свързана с курсове по текстообработка на на word, Excel, power point. За бизнеса едва ли е нужно само това офис секретарки? Не връзват нещата

Коментар