Очакват се първите нелатински домейни

Скоро светът ще види първите имена на домейни, изписани изцяло на нелатинска азбука. Интернет регулаторът ICANN напредва с процедурата за "бърза писта", по която ще се упълномощават националните регистратори на подобни домейни.

Вече са подадени първите заявления за интернационализирани домейн имена (IDN) в областите от най-високо ниво (ccTLD) за съответните страни, съобщава internetnews.com. От организацията обаче не разкриват на коя държава или език ще бъде първият IDN.

ICANN предприема мерки, за да сведе до минимум всички потенциални фишинг рискове, тъй като някои държави са сериозно загрижени за сигурността на домейните.

"Досега сме получили 16 заявки и те са разпределени в шест различни езици", съобщава Тина Дам, старши директор за IDN в ICANN. Тя обаче не дава подробности кои държави и организации са подали заявления за IDN и на какви езици.

Всички искания за IDN за ccTLD са предоставени или от правителства, или от организации, които имат подкрепата на правителствата за домейна, за който кандидатстват.

Процесът на разглеждане и одобряване на заявленията се състои от няколко стъпки, вкл. оценка за тяхната правилност и техническа експертиза от специалисти извън ICANN. След техническия преглед имената на кандидатите и техните искания ще бъдат публикувани и гласувани в борда на ICANN.

Коментар