“Ханибал” свързва Северна Африка и Европа

Подводен кабел с дължина 170 км осигури алтернативна свързаност на Тунис. Трасето, изградено от Тунис Телеком, свързва Северна Африка с пан-европейската мрежа от следващо поколение на Интеруут чрез наземната станция в Сицилия.

Операцията по полагане на 170-километровия кабел е отнела 68 дни и в нея са участвали 76 човека, съобщи Интеруут. Подводният кабел е кръстен „Ханибал” в чест на смелия картагенски генерал, който отплавал от древен Тунис, за да завладее Италия.

Фибро-оптичният кабел е заровен на повече от 1 м дълбочина чрез специално рало и подводно превозно средство, което се управлява дистанционно и е конструирано за инсталиране на подводни кабели в буйни води.  

Общият капацитет на кабела е 3,2 терабита в секунда – седем пъти повече от Sea-Me-We-4, който до този момент обслужва Тунис. Това ще повиши възможностите за IP връзки в Тунис, ще осигури стабилно увеличение на широколентовите услуги в страната и ще предостави възможността за разпространение на IP интернет услуги в Африка. Така Тунис става международен хъб на съседните държави в Северна Африка.

Полагането на кабела е първото директно партньорство, чрез което Интеруут предоставя свързаност със Северна Африка. През април 2009 г. компанията установи връзка с Източна Африка чрез съдружието си със SEACOM. Тогава беше свързан 17 000-километров подморски кабел към пан-европейската фибро-оптична мрежа на Интеруут, който предостави на Източна Африка достъп до основни бизнес центрове в Европа и останалия свят.

Коментар