Актуализация на Windows 11 прекъсва Wi-Fi връзките на някои компютри

Много потребители на Windows 11 се сблъскаха с проблем на Wi-Fi връзките
(снимка: CC0 Public Domain)

Скорошната задължителна актуализация на сигурността на Windows 11 под номер KB5033375 коригира редица грешки в операционната система, но същевременно води до проблеми за някои потребители. Оказва се, че пакетът може да „счупи” безжичната Wi-Fi връзка на настолни компютри и лаптопи.

Според отзиви в портала Windows Latest, собственици на малък бизнес, служители и студенти най-често съобщават за неработещи Wi-Fi връзки след инсталиране на актуализацията KB5033375. Така например, потребител на Windows 11 22H2 алармира за проблеми при изпращане на ping заявки до Google. Половината от заявките не са обработени, а останалите губят значителна част от пакетите. След деинсталиране на актуализацията Wi-Fi връзката се нормализира.

Друг потребител, който работи като системен администратор в университет, предполага, че отпадането на Wi-Fi връзката след инсталиране на актуализацията на Windows 11 може да се дължи на проблем със съвместимостта на новия софтуер с безжичния адаптер Qualcomm QCA61x4a. Безжичната връзка прекъсва при най-малко две декемврийски актуализации – KB5033375 (задължителна актуализация на сигурността) и KB5032288 (незадължителна актуализация).

В някои случаи възникват проблеми с работата на Wi-Fi при използване на протокола за връзка PEAP. Във форум на Microsoft потребители съобщават, че са се сблъскали с неработещ Wi-Fi, когато използват WPA2 Enterprise SSID в режим на бърз роуминг 802.11r. Деактивирането на 802.11r възстановява свързаността, но това решение очевидно не е идеално, поради възможни проблеми с роуминга.

Явно проблемът е масов. Windows Latest твърди, че няколко университета и други образователни институции се оплакват от неработещи безжични връзки. Например, Университетът на Ню Хейвън съобщава, че скорошна актуализация на Windows от 12 декември причинява проблеми на потребителите при свързване към безжични мрежи. Тази актуализация е известна като KB5033375.

Лондонският университет Brunel съобщава за подобна ситуация, пишейки, че студентите могат да срещнат проблеми при свързване с Wi-Fi мрежата на университета, ако използват декемврийската актуализация на Windows 11. Като решение администраторите препоръчват на студентите да премахнат инсталираната актуализация.

Най-бързият начин за отстраняване на проблема с Wi-Fi е деактивиране на режима 802.11r. Ако това не помогне, тогава единственото решение може да бъде премахване на инсталирания пакет.

Самата Microsoft все още не е коментирала публично ситуацията и не е публикувала препоръки за отстраняване на проблема. Все пак, според източници на Windows Latest, компанията вече разглежда оплакванията на потребителите, така че скоро може да се очаква решение.

Коментари по темата: „Актуализация на Windows 11 прекъсва Wi-Fi връзките на някои компютри”

добавете коментар...

  1. Черен котарак

    И защо това се случва постоянно в платен продукт на огромна фирма, няма хора ли, да платят един AI да им го напише.
    Защо в macos няма подобни неща или в ubuntu или Kaios, едно Haiku, където е на 20год и го движат общо 5 човека.
    Не, само на най-великата ос с 500 трилиона реда индианасембли и е позволено.
    Престанете, не мога повече, гади ми се и получавам запек като чуя актуализация уиндос проблем.

  2. Ангел

    Актуализации които вероятно са писани набързо заради срокове! С пренебрегване на качеството!

Коментар