IBM купува активи на Software AG за 2,13 млрд. евро

IBM разширява портфолиото си с продукти на своя партньор Software AG
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM обяви сделка по придобиване на част от бизнеса с корпоративни ИТ решения на Software AG на стойност 2,13 милиарда евро. Купувачът ще плати цялата сума в брой, тоест без да използва акциите си.

Сделката включва платформите за интегриране на данни StreamSets и webMethods, разработени от Software AG. Облачно-базираното решение StreamSets помага на компаниите да постигнат съгласуван достъп и доставка на данни в рамките на различни източници и типове данни. В допълнение, StreamSets опростява проектирането на интелигентни канали за данни в реално време.

Що се отнася до webMethods, тази платформа е проектирана да интегрира и управлява API. Може да се внедри в локалната инфраструктура на клиента или да се предостави като облачно решение. webMethods позволява интегриране и управление на приложения, мобилни устройства, услуги, големи данни и API. Позиционира се като единна интеграционна платформа с разширени възможности за автоматизиране и наблюдение на бизнес процеси.

Придобиването на активите на Software AG от IBM е резултат от повече от 20 години сътрудничество между двете компании. Очаква се StreamSets и webMethods да допълнят портфолиото от продукти на IBM, включително решенията Watsonx, Red Hat, системите за ИТ автоматизация и IBM Consulting. В резултат на транзакцията продуктите StreamSets и webMethods ще станат още по-популярни по света, тъй като IBM присъства в повече от 175 страни.

По-рано тази година Software AG смени собственика си: ИТ компанията беше купена от инвестиционния гигант Silver Lake за 2,37 милиарда евро. Други инвестиционни компании също кандидатстваха за придобиване на Software AG, но собствениците на немския ИТ доставчик предпочетоха Silver Lake.

В понеделник, 18 декември, Silver Lake обяви решението си да направи Software AG непублична компания – нейните акции ще бъдат изтеглени от фондовата борса. Silver Lake притежава 93,3% дял в Software AG.

Коментар