Шеф на CES освирка ИТ политиката на САЩ

Гари Шапиро, президент и главен изпълнителен директор на Consumer Electronics Association (CEA), се оказа рамо до рамо с главния технически директор на САЩ Анееш Чопра по време на CES – най-голямото изложение за комерсиални технологии в Лас Вегас.

Вдъхновени от темата за ролята на технологиите в живота ни в бъдеще, двамата коментираха резултатите от проучване на Zogby, според което 96% от американците смятат, че иновациите ще имат ключова роля за това страната им да остане икономически лидер на глобалната арена. "Не знам дали има друго нещо, за което 96 процента от американците да са на едно мнение", коментира Шапиро.

Съвсем не толкова единодушни бяха двамата мъже, когато стана дума за политиката на правителството в областта на технологиите.

"Правителството не насърчава иновациите и предприемачеството. Правителството най-често е бариера за тях – каза Шапиро. – Когато става дума за иновации, има много неща, които правителството би могло да направи, и много неща, които не бива да прави".

Шапиро почти освирка решението на правителството през февруари миналата година да даде 30 милиарда долара за високотехнологични инициативи като широколентов интернет, смарт грид или здравни ИТ. Шефът на CEA определи тези харчове като "панически разходи". Той самият е привърженик на тезата, че подобни инфраструктурни проекти трябва да се дават в ръцете на частния бизнес.

Все пак имаше и теми, по които той и Чопра постигнаха единодушие. Става дума за убеждението, че ролята на бизнес и държава в сфери, които да положат инфраструктурата за една динамична дигитална икономика, трябва да е проактивна.

Коментар