Intel въведе нова фамилия процесори

Изцяло нова фамилия процесори Core 2010 с вградено графично ядро представи Intel. Дебютът на чиповете Core i7, i5 и i3 съвпада със старта на 32-нанометровия производствен процес на компанията, базиран на второ поколение транзистори "high-k metal gate".

Intel е инвестирала $7 милиарда в разработка на новите процесори, които интегрират HD графика и технологии като Turbo Boost. Подобренията позволяват да се увеличи скоростта на компютъра, като същевременно се намали потреблението на енергия.

Чиповете се отличават с интелигентни характеристики, които ги адаптират към индивидуалните потребности и автоматично увеличават производителността при работа с ежедневни приложения, поясниха от Intel.

Core 2010 са проектирани на базата на микроархитектурата Nehalem и отговарят на изискванията за интелигентна производителност за музика, игри, видео, филми, снимки, социални мрежи и други масови приложения.

Технологията Turbo Boost автоматично и интелигентно ускорява производителността и динамично се настройва към натоварването, за да осигури увеличаване на производителността, когато е необходимо.

Intel Hyper-Threading пък прави възможна интелигентната работа с много задачи едновременно, като позволява на всяко процесорно ядро да обработва множество "нишки".

Фамилията Core 2010 е първата, която интегрира графични възможности в процесори за масови компютри. Технологията Intel HD Graphics осигурява плавен видео плейбек с висока резолюция, твърди производителят. Това е и първото в индустрията интегрирано решение с многоканален Dolby TrueHD и DTS Premium Suite звук за домашно кино.

В допълнение, Intel HD Graphics поддържа масови и леки 3-D игри без необходимост от допълнителна видео карта и предлага пълна поддръжка за новата операционна система Windows 7.

Друга интуитивна характеристика, достъпна за потребителите на ноутбуци от масов клас, е Intel Switchable Graphics. Тя позволява превключване между вградената графика на Intel и допълнителна видео карта в движение, без да се налага рестартиране на компютъра, с цел осигуряване на оптимален живот на батерията и производителност.

Новата фамилия процесори е достъпна на масовия пазар на всички ценови нива, в настолни, мобилни и "вградени" (embedded) варианти.

Коментар