Саркози готви такса за уеб-реклама

Френският президент Никола Саркози иска властите в страната да разгледат въпроса дали не може приходите на големите търсачки от онлайн реклама да се таксуват във Франция, съобщи Telecompaper.

Изявлението последва доклад на Саркози до културното министерство, казаещ подобряването на правната рамка за онлайн съдържанието. В него бе предложена подобна такса в размер на 1-2%.

Това е поредната стъпка в битката на Саркози с Google. Според френския президент, парите от подобна такса ще се използват за подкрепа на креативните индустрии, които масово са засегнати от дигиталната революция.

Саркози е поискал от местната комисия по защитата на конкуренцията да се произнесе по въпроса дали Google има доминиращо пазарно присъствие в онлайн рекламата, съобщи Ройтерс.

Представител на френския офис на Google коментира, че подобна такса би отразила логиката на "опозиция между световете на интернет и на културата", а всъщност Google искала обратното – сътрудничество между интернет играчите и културния сектор за разработването на нови модели.

Коментар