Nvidia успяла на AI пазара с късмет, смята Intel

Пат Гелсингър обясни с късмет успеха на Nvidia в изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Успехът на Nvidia на пазара за изкуствен интелект, където компанията е най-големият доставчик на AI ускорители, предизвика серия негативни коментари от конкурента Intel. В поредно изявление Пат Гелсингър каза, че Nvidia просто е имала късмет да заеме трона на AI пазара и, че самата Intel можеше да бъде там, ако проектът Larrabee не беше отменен.

Intel реши отново да атакува вербално Nvidia. Наскоро главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър заяви, че цялата индустрия иска да премахне архитектурата CUDA, а сега CEO-то на Intel каза, че всички текущи постижения на Nvidia са просто късмет.

“Дженсън [шефа на Nvidia] работи много усилено, за да увеличи изчислителната мощност, предимно за графики, и след това извади необикновен късмет. Те дори не искаха да подкрепят първия си AI проект”, коментира Гелсингър, цитиран в публикация на WCCF Tech.

Гелсингър също смята, че сега пазарът можеше да е напълно различен, ако Intel не беше затворила проекта си Larrabee. “Когато бях изгонен от Intel преди 13 години, те затвориха проект, който можеше да промени формата на AI”, заяви мениджърът.

Можем ли наистина да кажем, че Nvidia просто имаше късмет? До известна степен това е вярно, тъй като доскоро Nvidia изобщо не говореше за изкуствен интелект и възможностите на GPU в тази област. От друга страна, като че ли преди 10 години никой друг не е мислил в тази посока.

Може също да се отбележи, че Nvidia беше подкрепена от сегашния си вицепрезидент по изследвания в областта на приложното дълбоко обучение Браян Катанцаро, който по-рано работеше в Intel, включително върху проекта Larrabee.

“През 2007 г. работих в Intel по приложения на Larrabee. След това през 2008 г. се преместих в Nvidia, за да работя върху ML (машинно обучение). И така, по това време бях и на двете места и мога да кажа: доминацията на Nvidia не беше резултат от късмет. Тя дойде от визия за бъдещето и изпълнение, каквито липсваха на Intel”, категоричен е Браян Катанцаро.

Коментари по темата: „Nvidia успяла на AI пазара с късмет, смята Intel”

добавете коментар...

  1. Haho

    Винаги има някой който е по-късметлия от теб, а земята продължава да се върти!

Коментар