Оптимистична прогноза: РС пазарът излиза от кризата 

След двугодишен спад, пазарът на персонални компютри се връща към растеж
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на компютри слага край на двугодишен спад. Наближаващата 2024 година ще донесе на бизнеса ръст в продажбите, прогнозира анализаторската компания IDC.

Размерът на световния РС пазар през третото тримесечие на 2023 г. възлиза на 68,5 милиона единици, което е спад от 7,2%, в сравнение със същия период на 2022 г. Въпреки това, доставките на компютри са били по-високи от очакванията на експертите и индустрията скоро ще се върне към растеж.

Продажбите на настолни компютри, лаптопи и работни станции в световен мащаб ще намалеят с 13,8% през 2023 г., в сравнение с 2022 г., когато пазарът падна с 16,6%., сочи анализът на IDC. След двугодишен спад обаче компютърната индустрия ще покаже ръст от 3,4% през 2024 г.

Според прогнозата, глобалните доставки на компютри ще нарастват средно с 3,1% през следващите години, за да достигнат 285 милиона единици през 2027 г., надминавайки нивата отпреди пандемията.

Анализаторите от Gartner също потвърждават, че глобалният компютърен пазар ще нарасне с 4,9% през 2024 г., в сравнение с преди година. Освен това се очаква ръст както в потребителския, така и в корпоративния сегмент.

IDC посочва няколко фактора, които ще допринесат за увеличаване на продажбите на компютри през 2024 г. Един от тях е остаряването на парковете от ИТ оборудване в компаниите и прехода към операционната система Windows 11.

Според анализ на Canalys Research, краят на поддръжката на операционната система Windows 10 ще доведе до изхвърляне на около 240 милиона компютъра в световен мащаб. В резултат на това около 480 милиона кг електронни отпадъци могат да попаднат в сметищата, което се равнява на 320 хиляди автомобила.

Въпреки че много персонални компютри ще останат функционални години след края на поддръжката на операционната система, устройствата без актуализации на сигурността могат да бъдат уязвими, отбелязва Canalys.

IDC смята, че изкуственият интелект ще се превърне в допълнителен катализатор за растежа на търсенето на компютри. За да управляват такива технологии, компаниите имат нужда от мощни компютри и най-добрите от всички модели – с процесори, пригодени за AI алгоритми.

Спадът на световния компютърен пазар продължи осем поредни тримесечия – от януари-март 2022 г. до октомври-декември 2023 г., коментира Джей Чоу, анализатор от IDC. Това обаче не е рекордна серия: най-дългият спад в доставките на компютри продължи 19 тримесечия подред – от второто тримесечие на 2012 г. до четвъртото тримесечие на 2016 г.

„Продажбите на лаптопи вече са по-високи, отколкото през 2019 г., което показва увеличение на размера на пазара дори след като пандемията от Covid-19 значително повиши продажбите на тези устройства”, допълва Чоу.

Според него, фактори като хибридната работа, обновяването на комерсиалните системи и увеличеният обем на първокласни компютри ще стимулират ръста на PC пазара със средногодишен темп от 3,1% в периода от 2023 г. до 2027 г.

Коментари по темата: „Оптимистична прогноза: РС пазарът излиза от кризата ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Стига с тея глупости, криза няма и няма да има скоро. Светът в момента (в близките поне 5-10 години) ще има нужда от компютри, които ще са във вид подобен на сегашния. КРИЗА няма. Просто хората не могат и нямат нужда всяка година да си купуват нови компютри, че и по два пъти, както на производителите им се иска. Те направиха едни огромни пари през 2020-та и 2021-ва, защото тогава такава беше средата (за добро, или май повече за лошо, но така беше средата). И сега ще трябва да почакат поне/минимум едно 3-5 години, за да видят така чаканата от тях светлина в техния измислен тунел, в който са се озовали. Стига с тези хаммеерикънски простотии да вечния ръст и само ръст нагоре, в живота всичко една вълна – нагоре-надолу и о пак нагоре и пак надолу.

  2. Йордан

    По време на ковид имаше 300-400% ръст при продажбата на компютри. През 2022 и 2023 имаше спад от 2-3% и производителите ореваха орталъка.

Коментар