Нов процесор ускорява мобилния интернeт

Компанията Nvidia обяви "първия в света процесор за мобилен интернет, специално разработен за нуждите на таблети с висока резолюция". Новото поколение Tegra дебютира на изложението CES в Лас Вегас.

Процесорът осигурява "светкавично" браузване, гледане на поточно видео с Full HD резолюция 1080p и Flash 10.1 ускорение, заедно с впечатляващ 3D интерфейс и време за работа на батерия, измервано в дни.

Без съмнение 2010-та ще бъде годината на таблетите, посочват от Creative Strategies. Според анализаторите, Nvidia е единствената компания с процесор, който е специално разработен за таблети.

"Новите Tegra процесори разполагат с уникален набор от функции, които са от критична важност за таблетите – възможност за бързо браузване с пълна обработка на страниците, без компромиси в графично отношение, бърз потребителски интерфейс и поддръжка за HD видео – всичко това комбинирано с време за работа на батерия дълго, колкото при мобилните телефони", коментира Тим Баджарин, президент на Creative Strategies.

Ключът към възможностите на Tegra се крие в наличието на осем независими процесора, вкл. първия двуядрен процесор за мобилни приложения. Те се използват заедно или поотделно с цел да се оптимизира максимално енергопотреблението във всеки един момент.

Благодарение на дизайна с ниска консумация на ток, Tegra може да осигури до 16 часа възпроизвеждане на HD видео или до 140 часа слушане на музика с едно зареждане на батерията.

Таблетите с новия процесор ще предложат екрани с диагонал между 5 и 15 инча и резолюция от 4 до 8 пъти по-висока от тази на смартфоните. Производителността на процесора е 10 пъти по-висока спрямо чиповете в днешните смартфони и с до 4 пъти по-добра от тази на предходното поколение Tegra, твърди Nvidia.

Коментар