Гражданска кампания за “.бг” набира скорост

Гражданската кампания "ДА на .бг" набира набира скорост в социалната мрежа Facebook. Инициаторите отстояват позицията, че единственият приемлив вариант за български домейн на кирилица е съчетанието ".бг".

Отскоро интернет регулаторът ICANN разглежда заявки за регистриране на национални домейни изцяло с нелатински символи. Във връзка с това българското правителство стартира анкета за избор на суфикс на националния домейн на кирилица.

В допитването на сайта на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обаче разширението ".бг" не е сред фаворитите, тъй като, според авторите на анкетата, било сходно с бразилското ".br".

"Насърчаваме правителството да вземе решение в полза на приетото обществено мнение и да не се отказва от избора на ".бг" за български домейн на кирилица от първо ниво", се казва в разпространено днес писмо от инициаторите на кампанията "ДА на .бг".

Създадената група във Facebook вече има сериозна подкрепа от над 650 потребители. Очаква се броят им да се увеличи многократно в идните дни.

по темата: „Гражданска кампания за “.бг” набира скорост”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Вече са 730…

Коментар