Windows 11 ще се поправя и преинсталира сама

Потребителите на Windows 11 ще могат да преинсталират системата с натискане на един бутон, запазвайки файловете и настройките си (снимка: CC0 Public Domain)

В обозримо бъдеще потребителите на Windows 11 ще имат достъп до нова опростена процедура за преинсталиране на операционната система – директно от вградените настройки. Функцията, обявена през юли 2023 г., се тества в момента, като позволява изтегляне и инсталиране на текущата версия на Windows върху съществуващата, без това да засегне потребителски документи, настройки и предварително инсталирани приложения.

Microsoft скоро ще предложи на потребителите възможност автоматично да преинсталират Windows 11 без загуба на данни, като щракнат върху бутон директно от интерфейса на операционната система, съобщи тематичният уебсайт Windows Latest.

Понастоящем преинсталирането или възстановяването на Windows при запазване на потребителските документи, настройки и предварително инсталирани програми (“in-place upgrade”) се извършва с помощна програма на Microsoft – Media Creation Tool. Тя превръща USB флашка или DVD в инсталационен носител на Windows, на който се копира официалният инсталационен ISO-образ на операционната система.

В допълнение към преинсталирането и възстановяването, тази помощна програма предоставя допълнителни възможности като инсталиране на системата „от нулата” (със загуба на всички файлове) и внедряване на актуализациите.

Привеждането на системата в работно състояние с инструмента Media Creation Tool се възприема от много собственици на персонални компютри под Windows като дълга и уморителна процедура. Някои потребители са предпазливи към този инструмент и се опасяват, че използването му може да доведе до загуба на лични файлове.

Microsoft вече тества алтернатива на преинсталирането „от нулата”. В бета канала на участниците в програмата Windows Insiders се появи функция „Елиминиране на проблемите с помощта на Центъра за актуализиране на Windows”, която цели да опрости възстановяването и преинсталирането на системата с вградени средства, без използване на допълнителен софтуер, с гарантирано опазване на потребителските данни.

Новата функция се активира от секцията System->Recovery на системното приложение Settings, в което разработчиците на Microsoft постепенно прехвърлят инструменти за настройка на Windows от класическия „Control Panel”. Изборът на съответната точка в списъка на опциите за възстановяване на системата позволява на потребителите автоматично да заредят дистрибуция на Windows 11 и повторно да инсталират текущата версия за няколко минути.

Не се уточнява дали се изискват действия от потребителя по време на тази процедура, но по-вероятно процесът е напълно автоматичен, с изключение на издаването на разрешение за рестартиране на компютъра. „Чистотата” на системата, преинсталирана по този начин, остава под въпрос – засега не е ясно дали подобна инсталация отстъпва на система, инсталирана „от нулата”, в показателите за производителност.

Възможността за преинсталиране на Windows 11 чрез Центъра за актуализиране на Windows може да стане достъпна за широк кръг от потребители още с пускането на голямата актуализация Moment 5, която се очаква да излезе през февруари-март 2024 г.

Коментари по темата: „Windows 11 ще се поправя и преинсталира сама”

добавете коментар...

  1. Известния

    Със самостоятелното преинсталиране идват и повечето ограничения и повече програми прилепени за следене

  2. Anonymous

    Няма нищо по-добро от чистото 100% преинсталиране на Бозата, просто така е напревена още преди години.

Коментар