Бекъп – едва 44% от организациите имат стратегия за него

Облачнитe технологии правят бекъпа на данни по-лесен, по-ефективен и по-сигурен
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че защитата на данните от кибератаки изглежда като приоритет номер едно за ИТ лидерите, загубата на данни е проблем, от който мнозина страдат. Реално близо 60% от организациите са претърпели някаква форма на загуба на данни през последните две години.

Голяма част от случаите на загуба на данни се дължат на пропуски в стратегиите на организациите за бекъп. Въпреки непосредствената заплаха от загуба на данни, само 44% от организациите разполагат с цялостни и всеобхватни стратегии за този вид архивиране. Само две трети от организациите са в състояние да възстановят всички изгубени данни от резервните копия. Разкритието дойде от доклад за състоянието на сигурността и защитата на данните SaaS за 2023 г. от доставчика на технологии ALSO.

Главният директор по комуникацията с клиентите в ALSO, Марк Епълтън, се застъпва за това ИТ оперативните екипи да дават приоритет на усилията за бекъп на данни. Той предупреждава: „Подценяването на значението на използването на облачно архивиране носи риск за данните и за клиентите – както за доставчиците, така и за организациите.“

Изглежда, че своеобразно решение на проблема се явяват облачните механизми за създаване на резервни копия. С нарастване на обема на данните облачното хранилище може лесно да се разшири, за да поеме увеличението. Така се елиминира необходимостта от значителни инвестиции в хардуер за собствени масиви за съхранение. Наред с това облачният бекъп все пак гарантира сигурността на данните със стабилни мерки за криптиране и удостоверяване. Това осигурява цялостна гъвкавост за възстановяване на системите и е по-малко времеемко и ресурсоемко, напомня Епълтън.

В резултат на увеличението на атаките към данните дистрибуторите и ИТ екипите трябва да предприемат проактивни стъпки за прилагане на модел за бекъп и възстановяване на данни. Модел, базиран на облак, би действал като вторично решение, използвайки както локални, така и базирани на облака схеми за възстановяване на загубените данни по време на атака.

Съществена е ролята на дистрибуторите в подпомагането на бизнеса да разбере своя пазар и да внедри правилната поддръжка, за да отговаря на техните нужди. Прилагайки различни мерки за сигурност и бекъп, дистрибуторите трябва да могат да предоставят набор от възможности, за да адаптират своите предложения така, че да осигурят най-добрата подкрепа за клиента.

Наред с това би било добре доставчиците да използват облачно хранилище заради допълнителните предимства за сигурността, които предоставя. Това включва смекчаване на пораженията от унищожаването на данни, достъпа или манипулирането, което може да възникне по време на кибератака или повреда на системата.

Освен прилагането на превантивни мерки, организациите би трябвало да обмислят и по-широк набор от технологии в  цялостния си подход за създаването на резервните копия. В това те следва да вземат предвид фактори като цена, мащабируемост и сигурност. Идеята е ясна: потенциалните разходи и репутационните щети от загубата на данни могат да бъдат избегнати или поне смекчени, ако организациите инвестират в облачно архивиране, за да се застраховат при потенциални заплахи и да укрепят позицията си в случай на пробив в данните.

Коментар