Перипетиите на Apple Watch в САЩ – забранен и реабилитиран

Смарт часовниците Apple Watch отново са в продажба, но не е ясно докога
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро американските власти забраниха на Apple да продава умни часовници, поради нарушаване на правата върху патентовани технологии. Но смарт устройствата Apple Watch изчезнаха от магазините само за няколко дни.

По-рано този месец Комисията за международна търговия на САЩ (ITC) издаде решение за спиране на продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2, поради нарушаване на патенти, свързани с технологията за мониторинг на кислорода в кръвта, собственост на медицинската компания Masimo.

Дни по-късно Apple възобнови продажбата на смарт часовника, след като Апелативният съд на САЩ временно отложи забраната на ITC. Според наблюдателите на пазара от MacRumors, Apple ще може да продава часовници през по-голямата част от януари 2024 г., а вероятно и по-дълго.

„Много сме доволни да върнем пълната гама Apple Watch на клиентите през Новата година”, се казва в изявление на американската корпорация. Часовниците се появиха отново в магазините на 27 декември 2024 г. и трябва да станат достъпни на уебсайта на Apple от днес 28 декември, обеща компанията.

Masimo съди Apple и подаде жалба до ITC още през 2021 г. Година по-късно Apple заведе насрещно дело, обвинявайки ответника, че е откраднал дизайна на Apple Watch за своето устройство W1. Продуктите на компаниите имат квадратен преден панел и зарядно устройство във формата на шайба.

ITC се съгласи, че Apple е нарушила два патента на Masimo и поиска джаджите да бъдат премахнати от продажба. Корпорацията категорично не се съгласи с това решение и започна да иска отмяната му. По-специално, Курептино подготви софтуерна актуализация на Apple Watch, която може да реши проблема.

Проектът беше представен на Митническата агенция на САЩ, а решението по него ще бъде взето през януари 2024 г. Освен това, според решението на апелативния съд, до 10 януари 2024 г. ITC трябва да отговори на искането на Apple да му позволи да продължи да продава смарт джаджите.

Според водещия анализатор на Creative Strategies, Бен Баджарин, новината за забраната за продажба на умни часовници вече е засегнала акциите на Apple. Въпросът е докога ще продължи забраната.

“Не мисля, че ще продължи цяла година, поне се надяваме. Вярвам, че Apple ще разреши конфликта чрез софтуерна актуализация – поне за начало”, добави Баджарин.

Федералният апелативен съд заяви, че ще разгледа молбата на Apple за удължаване на премахването на забраната през целия процес на обжалване и ще обяви решението си още на 15 януари 2024 г. В същото време администрацията на президента на САЩ вече отказа да наложи вето на решението на ITC, забраняващо вноса и продажбата на Apple Watch в страната, поради нарушения на патентите.

Коментар