Aqara Smart Video Doorbell G4 – видео звънец за умния дом

Интелигентният видео звънец на Aqara се състои от две части, които работят в тандем
(снимки: Aqara)

Модерният дом днес е “умен” – в него има все повече свързани устройства и технологии, които улесняват живота ни и същевременно се грижат за нашата сигурност. Смарт продуктът на Aqara, който представяме тук, съчетава именно функции за сигурност и автоматизация, а някои от неговите характеристики го позиционират като уникален на пазара.

Интелигентният видео звънец Aqara Smart Video Doorbell G4, част от портфолиото на дистрибутора ASBIS, се явява комбинирано решение за сигурност и автоматизация на умния дом – точно това, от което се нуждаят хората в днешния технологичен свят, който за съжаление не е лишен от рискове за безопасността. Устройството се предлага в търговската мрежа у нас за около 250 лв. – доста конкурентна цена, предвид възможностите на видео звънеца.

Doorbell G4 е стилен като дизайн, може да се захранва и от батерия, и от трасформатор

Doorbell G4 идва в комплект от две части, които работят в тандем – външно тяло със звънец и камера за монтиране до входната врата и вътрешен ретранслатор-звънец Chime Repeater с USB-C порт за зареждане и силен високоговорител от 95 dB, което е гаранция, че няма да пропуснете нито един посетител.

Цялостното решение включва и мобилно приложение на Aqara Home, наред с поддръжка на популярните екосистеми за умния дом на Apple, Google и Amazon, а скоро производителят ще осигури поддръжка и за Matter. Doorbell G4 използва безжична технология Wi-Fi на 2.4GHz за връзка между външното и вътрешното тяло и мобилното приложение.

Вътрешният ретранслатор-звънец има силен високоговорител 95 dB

Важно предимство на Doorbell G4 е опцията за двойно захранване на външното тяло – с комплект от 6 стандартни батерии АА или от AC/DC трансформатор (12V-24V AC 0.2A 50/60Hz 8V-24V DC 0.5A). Можете да приложите отделно всяка опция или двете едновременно, като във втория случай батериите ще играят ролята на резервен източник, ако прекъсне основното захранване. IP рейтингът на Doorbell G4 го прави подходящ за използване при различни метеорологични условия.

Що се отнася до характеристиките на камерата, тя предлага 162-градусов ъгъл на видимост, 1080p сензор и инфрачервено нощно виждане. Камерата засича движенията близо до входа на жилището и изпраща бързи известия към мобилното приложение, поддържа видео комуникация с висока резолюция и двупосочно аудио през деня и нощта.

AI алгоритмите на видео звънеца Aqara е способен да разпознае 30 лица

И тук се намесва изкуственият интелект. G4 Doorbell прилага локално AI алгоритми за лицево разпознаване (до 30 лица) и персонализирана автоматизация, благодарение на които значително намаляват фалшивите сигнали. Можете да създавате, например, уникални сценарии „Добре дошли у дома” за отделни членове на семейството и чести посетители чрез приложението Aqara Home, както и други персонализирани действия за управление на умния дом, базирани на разпознаване на лица. И всичко това дори без интернет връзка, тъй като AI алгоритмите се изпълняват локално на устройството.

Още една страхотна новина за притежателите на Doorbell G4 е безплатното облачно съхранение на записи от камерата в продължение на 7 дни. Такава услуга обикновено е платена при други системи, докато потребителите на Aqara я получават напълно безплатно. Освен това е налична и опция за защитен 24/7 запис на локална MicroSD карта до 512GB, която се поставя във вътрешното тяло. Бъдещите планове на производителя включват поддръжка и на NAS хранилище.

Ретранслаторът разполага с USB-C порт за зареждане, който дава гъвкавост при монтирането

Aqara Smart Video Doorbell G4 е проектиран с възможности за интегриране различни екосистеми за умния дом, поддържа HomeKit Secure Video (HSV) на Apple, а също Google и Alexa смарт дисплеи. Това е първият в света видео звънец, който работи с HSV. Бъдещата адаптивност на устройството е осигурена с планирана поддръжка на Matter чрез OTA актуализации.

Сигурността на данните също е приоритет за Doorbell G4 – те се криптират, преди съхранение в iCloud за потребителите на Apple. В полза на поверителността са също опциите за промяна на гласа и персонализираните мелодии както за звънеца, така и за ретранслатора.

Интелигентният видео звънец е наличен за поръчки в два цветови варианта

В заключение, видео звънецът на Aqara е практично допълнение към всеки интелигентен дом, което съчетава безпроблемно сигурност и автоматизация, благодарение на усъвършенствано лицево разпознаване, съвместимост с популярни екосистеми и добре обмислен дизайн, плюс безплатно облачно съхранение и две опции за захранване. Aqara Smart Video Doorbell G4 е широко достъпeн в търговската мрежа у нас от партньорите на АСБИС България – Technopolis и Ozone.bg – с гаранция 24 месеца.

Коментар