Почина Никлаус Вирт, създателят на Pascal

Никлаус Вирт е един от най-великите теоретици на компютърните науки
(снимка: ETH Zurich)

На 89-годишна възраст почина Никлаус Вирт, големият теоретик на програмирането, пионер на различни науки, свързани с информационните технологии, известен най-вече като създател на езика за програмиране Pascal.

Никлаус Вирт е роден на 15 февруари 1934 г. в Швейцария. Работил е като асистент в катедрата по компютърни науки в Станфордския университет и като професор по компютърни науки в ETH Zurich, откъдето се пенсионира през 1999 г.

По време на преподавателската си кариера Вирт два пъти си взема едногодишен отпуск, за да работи в лабораторията Xerox PARC, известна със създаването на компютърната мишка, прозоречния интерфейс и други разработки, които сега са широко разпространени.

Никлаус Вирт е основният създател на езиците за програмиране Euler (1965 г.), PL360 за IBM/360 (1966 г.), ALGOL W (1968 г.), Modula (1975 г.), Modula-2 (1978 г.), Oberon (1987 г.), Oberon-2 (1991 г.) и Oberon-07 (2007 г.), както и на операционната система Oberon.

Езиците за програмиране на Вирт обикновено се отличат с яснота, простота и ефективност, поради което станаха широко разпространени и оказаха силно влияние върху развитието на структурираното програмиране и върху по-нататъшното създаване на езици за програмиране.

Някога Pascal беше най-широко използваният език за програмиране. Той формира основата на известния компилатор Turbo Pascal на Borland, на базата на който са създадени Object Pascal и Delphi.

Според различни публикации, Вирт е починал на 1 януари 2024 г. в собствения си дом, заобиколен от семейството си. Програмисти от цял ​​свят скърбят за великия теоретик на компютърните науки, практик по програмиране и пионер на съвременните информационни технологии.

Коментари по темата: „Почина Никлаус Вирт, създателят на Pascal”

добавете коментар...

  1. AV3Caster

    Много голям, да почива в мир. Pascal един от първите езици, които срещнах в училище.

Коментар