Huawei прави HarmonyOS напълно независима от Android

Мобилната платформа HarmonyOS ще скъса напълно връзката с Android
(снимка: Huawei)

Производителят на смарт устройства Huawei възнамерява напълно да се отърве от следите на Android в своята мобилна платформа HarmonyOS. Следващата версия HarmonyOS NEXT ще стане напълно независима операционна система, без нито един ред код на Android в „долния слой”, според източници от индустрията.

На 18 януари Huawei ще бъде домакин на голямо събитие в Китай, по време на което ще представи ново поколение на операционната система HarmonyOS. Известна засега като HarmonyOS NEXT, платформата ще бъде напълно независима от Android, съобщи My Drivers.

Текущата версия HarmonyOS 4, както и предишните версии на платформата се базират на AOSP – Android с отворен код. Например, HarmonyOS 4 е дефинирана в Huawei Mate 60 Pro като Android 12.

Но това ще се промени с HarmonyOS NEXT: тя ще стъпи на ядрото Harmony (Hongmeng) и ще бъде съвместима само с приложения, специално написани за нея. Ако се опитате да стартирате APK файл на устройство с HarmonyOS NEXT, системата ще реагира със съобщение, че файлът не може да бъде отворен.

Решението на Huawei провокира голямо търсене на програмисти в Китай, които пишат приложения за HarmonyOS и са запознати с нейната архитектура. Ако преди софтуерните разработчици можеха да се ограничат до едно приложение за Android и HarmonyOS, сега това ще бъде невъзможно.

400 софтуерни компании в Китай, създаващи приложения за навигация, пътуване, финанси, игри и други, са започнали да разработват софтуер специално за HarmonyOS NEXT.

Очаква се HarmonyOS да стане втората по популярност мобилна операционна система в Китай след Android – това ще се случи през 2024 г., според изследователската организация TechInsights, и означава, че HarmonyOS ще надмине iOS по пазарен дял в страната.

Коментари по темата: „Huawei прави HarmonyOS напълно независима от Android”

добавете коментар...

  1. Симеон Марков

    И тъпо

  2. Anonymous

    И тъпо

  3. Йордан

    Доста смело!

  4. Dani_2077

    Съвсем очаквано ‍♂️.

Коментар