Клавиатурата за Windows получи Copilot бутон

Клавиатурите за Windows компютри скоро ще се сдобият с бутон за извикване на изкуствения интелект Copilot (снимка: Windows канал в YouTube)

С първата си голяма актуализация от 30 години насам клавиатурата за Windows получи интересно нововъведение – клавиш за бързо извикване на AI помощника Copilot, който Microsoft наскоро интегрира в операционната си система.

Microsoft иска 2024-а да стане „годината на компютъра, работещ с AI” и влага системни усилия това да се случи. Софтуерният гигант обяви намерението си да интегрира новия клавиш Copilot в клавиатурите за лаптопи и компютри с Windows. Нововъведението ще позволи на потребителите буквално да започнат да взаимодействат с AI асистента само с едно кликване.

Бутонът Copilot е първата голяма промяна в клавиатурната подредба за компютри с Windows от почти три десетилетия, отбелязва The Verge в публикация за новата AI функционалност.

„Преди близо 30 години въведохме клавиша Windows на компютърните клавиатури, позволявайки на хората по целия свят да взаимодействат с Windows. Виждаме това като още един трансформиращ момент в нашето пътуване с Windows, където Copilot ще бъде входната точка в света на изкуствения интелект”, казва Юсуф Мехди, вицепрезидент и директор потребителски маркетинг в Microsoft.

Новият клавиш Copilot ще замени клавиша за меню, който се намира до десния Alt на повечето клавиатури. Натискането на този клавиш ще стартира вградения AI асистент в Windows 11, който работи в стила на ChatGPT и може да отговаря на различни въпроси, както и да извършва някои действия в Windows.

Ако Copilot все още не е наличен в региона на потребителя, натискането на клавиша Copilot ще стартира Windows Search. Понастоящем не е известно дали бутонът Copilot ще може да се използва в комбинация с други клавиши по начин, подобен на този с бутона Windows.

Microsoft все още не е обявила кои OEM производители ще започнат да правят клавиатури с клавиша Copilot, оставяйки това съобщение за изложението CES 2024, което започва следващата седмица в Лас Вегас.

В същото време Юсуф Мехди отбелязва, че бутонът Copilot скоро ще се появи в нови компютри с Windows 11 от партньорите в екосистемата на Microsoft, както и във фирмените устройства Surface.

Коментар