Windows 10 не се предава, делът ѝ превишава 67%

Повече от 2/3 от компютрите с Windows все още работят с версия 10
(снимка: CC0 Public Domain)

Макар че е към края на жизнения си цикъл, операционната система Windows 10 все още е много популярна. Актуални данни сочат, че платформата се използва на 7 от всеки 10 компютъра под Windows.

Последната актуализация на функциите на Windows 10 излезе през 2022 г. и постепенно тази версия на най-разпространената десктоп платформа се приближава към края на жизнения си цикъл, след което ще остане без поддръжка от Microsoft. Това предполага, че популярността ѝ трябва да намалява.

Но последните данни на Statcounter показват, че в края на 2023 г. Windows 10 е била толкова популярна, колкото и през 2022 г. Според данните на услугата, остарялата операционна система е инсталирана на приблизително 7 от всеки 10 компютъра с Windows.

Изчисленията на Statcounter сочат, че Windows 10 завършва 2023 година с дял от 67,42%, докато година по-рано е използвана на 67,95% от компютрите с Windows. Това означава, че присъствието на Windows 10 е останало практически непроменено през последните дванадесет месеца, въпреки усилията на Microsoft да насърчи потребителите да преминат към Windows 11.

Макар че делът на версия 11 е нараснал с 10% през годината, възприемането на новата операционна система не върви толкова бързо, колкото би искал софтуерният гигант. Към декември 2023 г. Windows 11 е инсталирана на малко над една четвърт от компютрите по света.

Както при предишните версии на Windows, основната причина Windows 10 да продължава да бъде популярна, е бизнесът. Според платформата Steam, Windows 10 бавно, но сигурно губи позиции пред Windows 11 вече няколко месеца, като към момента разликата между тях е едва 11%.

Windows 11 почти сигурно ще продължи да изпреварва Windows 10 тази година. В същото време повече от половината потребители на Steam все още работят с Windows 10.

Съгласно графика на Microsoft, Windows 10 ще приключи жизнения си цикъл през октомври 2025 г., след което компанията няма да я поддържа. Все пак Microsoft е готова да удължи периода на поддръжка на Windows 10 с още три години срещу заплащане от страна на потребителите.

В момента не е известно колко ще струва абонаментът за разширената поддръжка. Тази услуга ще позволи на потребителите да получават актуализации за сигурност на операционната система след изтичане на срока за поддръжка.

Коментар