Рекорден дял на възобновяемата енергия в Германия

Вятърът има най-голям принос за енергийните доставки на Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

Възобновяемите източници са осигурили 60% от електричеството на Германия през 2023 година, според данни на Института по слънчеви енергийни системи Фраунхофер (Fraunhofer ISE). За страна, която съзнателно изостави ядрената енергия, това е важен етап, който предполага намаляване на зависимостта от изкопаемите горива.

Рекордни стойности бяха постигнати в почти всички области на производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници. Регистрирани са нови максимуми в производството на енергия чрез вятърна енергия, отбелязва PV Magazine.

Всъщност вятърът – на сушата и в крайбрежните води – има най-голям принос за енергийните доставки на Германия. Вятърните турбини в страната са произвели общо 139,8 TWh или 32% от общото количество енергия през 2023 г. Това е с 14% повече в сравнение с 2022 г.

Фотоволтаичните инсталации в Германия са генерирали 59,9 TWh електроенергия през 2023 г. От този обем 6,4 TWh са използвани от домакинствата. През годината в страната са инсталирани рекорден брой слънчеви панели с обща мощност от 14 GW, докато властите си поставиха за цел да осигурят 9 GW капацитет. Само през юни фотоволтаичните системи в Германия са генерирали около 9 TWh електроенергия, което е нов месечен рекорд.

Делът на хидроенергията също се увеличава, но практически без промяна в производствения обем. Водноелектрическите централи са генерирали 20,5 TWh електричество за нуждите на населението, или с 3 TWh повече от 2022 г. Производството на електроенергия от биомаса остава непроменено на 42,3 TWh.

Общо възобновяемите енергийни източници са генерирали около 260 TWh електричество в Германия през 2023 година, което е със 7% повече от 2022 г.

Инсталираният капацитет на акумулаторните батерии почти се е удвоил – от 4,4 GW през 2022 г. до 7,6 GW миналата година. Капацитетът за съхранение е увеличен от 6,5 GWh на 11,2 GWh, а мощността на германските помпено-акумулиращи станции е достигнала 6 GW.

Коментар