Microsoft може да изпревари Apple като най-скъпа компания в САЩ

Microsoft е на път да свали Apple от трона на най-скъпата американска компания
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft е все по-близо до това да си върне титлата на най-скъпа компания в САЩ. По пътя си Редмънд има само един конкурент в лицето на Apple, отбелязват пазарните наблюдатели.

В момента пазарната стойност на Microsoft се оценява на 2,73 трилиона долара, което е с около 100 милиарда долара по-малко от капитализацията на Apple, чиято пазарна оценка възлиза на 2,83 трилиона долара, пише MarketWatch.

Apple не е струвала по-малко от Microsoft от 17 ноември 2021 г., но в същото време разликата в пазарната капитализация между двете компании не е била толкова малка от 22 ноември 2021 г. През 2023 г. акциите на Microsoft поскъпнаха с 57%, докато ценните книжа на Apple се повишиха с 47%. Освен това акциите на Microsoft загубиха по-малко стойност в началото на 2024 г.

Поскъпването на акциите на Microsoft идва на фона на глобално увеличение на корпоративните разходи, което стимулира бизнеса на компанията с облачни услуги – Azure. Това направление в дейността на Microsoft се възползва и от бързото нарастване на популярността на технологиите, базирани на изкуствен интелект, които софтуерният гигант интегрира в своите продукти през миналата година.

AI технологиите помогнаха на Microsoft да надмине един от основните си конкуренти в този сегмент, Google, който е част от холдинга Alphabet. Изкуственият интелект на Microsoft и други авангардни технологични бизнеси ще бъдат изправени пред голямо изпитание тази година, тъй като е трудно да се каже дали клиентите на компанията ще продължат да плащат за подобряване на нейните AI алгоритми и пускане на нови софтуерни продукти.

Що се отнася до Apple, бизнесът на компанията не се развива с бързи темпове през последните тримесечия. Освен това Apple е изправена пред засилена конкуренция на китайския пазар и общ макроикономически натиск, засягащ потребителските разходи.

В резултат на това приходите на ИТ гиганта от Купертино намаляваха на годишна база за четирите тримесечия на миналата година. Анализаторите смятат, че Apple може да се изправи пред още по-силна конкуренция на пазара на смартфони през 2024 г.

Коментар