HPE поглъща мрежовата компания Juniper Networks

В търсене на източници за растеж HPE придобива Juniper Networks
(снимка: HPE)

ИТ корпорацията Hewlett Packard Enterprise (HPE) обяви споразумение за поглъщане на производителя на мрежово и телекомуникационно оборудване Juniper Networks, съобщиха световните агенции. 

Очаква се HPE да придобие Juniper Networks за 13 милиарда долара. След публикуване на новината, акциите на Juniper Networks се повишиха с повече от 22%, докато котировките на HPE намаляха със 7,5%.

Пазарната капитализация на HPE е около 23 милиарда долара, а тази на Juniper Networks е 9,6 милиарда долара. През последните три месеца капитализацията на HPE се е увеличила с 5,2%, докато поскъпването на Juniper Networks се оценява на 12,7%.

Според анализатори, закупуването на Juniper Networks ще помогне на HPE да укрепи позицията си на пазара на технологии за изкуствен интелект. HPE се опитва да стане ключов доставчик на компютърно оборудване за компании, които искат да стартират AI процеси в своите локални центрове за данни, както и в облачната инфраструктура.

Така например, наскоро HPE обяви нова линия сървъри, които се интегрират с графичните процесори на Nvidia и се използват за изпълнение на свързани с AI задачи.

Що се отнася до Juniper Networks, активите на компанията включват услуга Mist AI, която използва алгоритми за машинно обучение, за да оптимизира възможностите за безжичен достъп. Мрежовият производител използва също изкуствен интелект, за да разшири възможностите на своя софтуер за сигурност.

„HPE се интересува от проекта Mist AI”, коментира Чарлз Кинг, анализатор от Pund-IT Inc. Ако сделката се осъществи на цена от 13 милиарда долара, тя ще се превърне в най-голямата покупка на HPE след придобиването на Autonomy и EDS.

Холгер Мюлер от Constellation Research вярва, че закупуването на Juniper Networks може да има смисъл за HPE, тъй като корпорацията отчаяно търси нови източници на растеж на бизнеса си. Придобиването на Juniper Networks може да допринесе за развитието на подразделението HPE Aruba Networks, което, според Мюлер, показа добри резултати през последните години, но бизнесът му остава твърде малък.

“Изглежда, че HPE възнамерява да обърне повече внимание на мрежовите решения, за да увеличи присъствието си на пазара на локалните системи. Juniper Networks има нарастващ облачен бизнес, както и значителни успехи в областта на глобалните мрежи и изкуствения интелект”, добавя анализаторът от Constellation Research.

Коментар