Преломен момент за крипто-индустрията: САЩ одобриха спот биткойн ETF

Индустрията на криптовалутите се оценява към момента на 1,7 трилиона долара 
(снимка: CC0 Public Domain)

Настъпи повратна точка за индустрията на криптовалутите – Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) одобри откриването на спот инвестиционни фондове (ETF), свързани с биткойн.

Това е забележително събитие за индустрия, оценявана на 1,7 трилиона долара, което трябва да повиши доверието в цифровите активи като цяло, както и да отвори пазара на криптовалута за милиарди долари от обикновени инвеститори.

ETF (борсово търгуван фонд) е инвестиционен фонд, който формира портфейл от активи – в контекста на тази новина това ще бъде определен брой биткойни – и след това издава собствени акции, обвързани към същите тези активи. Чрез закупуване на биткойн ETF ценни книжа, инвеститорът не притежава директно криптовалутата, но цената на акциите ще зависи пряко от стойността на биткойн.

Трябва да се има предвид, че SEC е одобрила спотови ETF, което означава, че те държат самия биткойн, за разлика от отдавна одобрените фючърсни биткойн ETF, които държат договори, обвързани с криптовалутата.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ прие в сряда валидни заявления от 11 фонда. Техните акции, свързани с биткойни, ще се търгуват на Нюйоркската фондова борса (три фонда), борсата Nasdaq (два фонда) и Чикагската борса за опции (CBOE).

На борсите е разрешено да започнат да търгуват ценни книжа още в четвъртък. Таксите на емитента ще варират от 0,2% до 1,5%, а редица фондове ще предлагат акции с нулева такса за ограничен период от време.

Одобрението на SEC следва години на забавяне и категорични откази на множество опити за стартиране на спот биткойн ETF. Първото заявление за откриване на такъв фонд е подадено през 2013 г.

Интересното е, че зелена светлина за ETF беше дадена само няколко месеца след като Комисията по ценни книжа и борси претърпя огромна загуба в съда. През август Окръжният апелативен съд на окръг Колумбия постанови, че SEC е „произволно и предубедено” отхвърлила опита на Grayscale да преобразува своя Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) на стойност около 26 милиарда долара в спот биткойн ETF.

Поддръжниците на спот биткойн ETF отдавна твърдят, че регулираните ценни книжа, обвързани с най-старата криптовалута в света, биха позволили на институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно да следват движението на цените на биткойн, без да се налага да отварят портфейли за криптовалута или по друг начин да инвестират директно в цифровия актив.

Акциите на ETF ще бъдат достъпни за всеки инвеститор от САЩ с брокерска сметка. „ETF са първата стъпка в пренасянето на изпитани във времето финансови продукти и структури от Уолстрийт към цифрови активи, които хората разбират”, коментира Муниб Али, главен изпълнителен директор на Trust Machines, пред TechCrunch.

Според Джон Ву, президент на Ava Labs, стартирането на спот биткойн ETF може също да добави легитимност към пространството на криптовалутите и да увеличи броя на инвеститорите, които преди това не са имали достъп до криптоактиви по една или друга причина.

„С появата на ETF легитимирането, защитата и дистрибуцията стават мейнстрийм и това е повратна точка за индустрията”, отбеляза експертът.

Поради притока на нови инвеститори, пазарът на криптовалута ще продължи да расте, вероятно с много бързи темпове. На фона на очакванията за стартиране на спот ETF и други събития, биткойнът поскъпна 2,5 пъти през последната година – от около 17 хиляди долара в началото на 2023 г. до над 45 хиляди долара в момента.

Предполага се, че биткойн трябва да нарасне значително на фона на одобрението на спот ETF, но досега пазарът реагира сдържано – курсът на най-популярната криптовалута се покачи само с 1%.

Коментар