Саудитска Арабия планира мащабни инвестиции в производство на чипове

Високите технологии и космосът стават приоритетни области за развитието на Саудитска Арабия (снимка: CC0 Public Domain)

Саудитска Арабия възнамерява да инвестира сериозно в полупроводниковата индустрия тази година. Освен това страната има за цел да стане лидер в глобалната космическа индустрия до 2040 г., стана ясно от изявление в Давос на министъра на информационните и комуникационните технологии Абдула Ал-Сваха, цитиран от SCMP. 

Ключови стъпки в реализирането на тези намерения ще бъдат предприети от Суверенния фонд на Саудитска Арабия, който вече е ангажиран в няколко големи инициативи за намаляване на степента на зависимост на страната от приходите от петрол.

По-специално, фондът участва в изпълнението на проект за изграждане на завод в Саудитска Арабия за електрически превозни средства на американската компания Lucid Motors. Корейската Hyundai Motor също се интересува от подобни възможности, а под крилото на фонда беше създадена нова автомобилна марка Ceer.

В близко бъдеще обаче усилията на фонда ще бъдат насочени към съвсем други инициативи. Тази година фондът ще инвестира голяма сума в полупроводниковата индустрия, въпреки че подробностите за намеренията му не се разкриват. Очаква се официално изявление по-късно през годината.

В момента фондът управлява около 700 милиарда долара, а до 2025 г. ще увеличи капитала си до 1 трилион долара. Тази организация играе ключова роля в развитието на космическата индустрия в Саудитска Арабия.

Ръководителят на местната аерокосмическа агенция Абдула Алсвахи заяви, че индустрията вече е достигнала достатъчно зрялост, за да извършва сливания и придобивания. Миналата година кралството изстреля първия си космически апарат, а от 2018 г. инвестира в националната програма за изследване на космоса.

Според министъра, именно аерокосмическата дейност отваря възможности за печалба за инвеститорите в размер на трилиони щатски долари. Саудитска Арабия не само е решена да стане регионален лидер до 2030 г., но също така има за цел да стане глобален лидер в аерокосмическата индустрия до 2040 г.

Ключовата област на инвестиции за кралството в този случай ще бъде развитието на телекомуникационния бизнес. Както подчерта саудитският министър, сега в света около 2,6 милиарда души нямат достъп до глобалната информационна мрежа интернет и могат да разчитат буквално само на небето за решаването на този проблем.

Националната авиокосмическа компания ще бъде създадена чрез поглъщане на един от съществуващите играчи на пазара, уточни министърът.

Саудитска Арабия, според министъра, би искала да поддържа партньорства както с китайски, така и с американски компании в технологичния сектор. В тази област страната има репутация на надежден партньор, който не допуска изтичане на интелектуална собственост.

Коментар