Българска компания ще помага в лунната мисия на НАСА

НАСА и нейните партньори активно разработват технологии за излитане и кацане на Луната (снимка: НАСА)

Българската технологична компания SoftServe се присъединява към международния екип, разработващ технологии за излитане и кацане на Луната, финансиран от НАСА по програмата STTR 2023.

Проектът на базираната в Сан Антонио компания “Astroport Space Technologies” спечели финансиране по програмата “NASA STTR 2023 Phase II” за напредък в развитието на технологиите за кацане на площадки в екстремни условия и за осигуряване на цялостно по-безопасни кацания на Луната.

Воден от носителя на наградата Astroport, екипът по роботика и усъвършенствана автоматизация на SoftServe ще работи заедно с консорциум от глобални партньори, за да управлява колективно строителните усилия на Луната, съобщиха от българската компания.

Участващите членове на екипа имат за задача да симулират роботизирани системи за жива конструкция, механично взаимодействие и свободно движение по повърхността на Луната.

„Като част от този проект ще създадем модели за терамеханично взаимодействие между оборудване, строителни машини и реголит. Нашата работа ще включва създаване на голям брой цифрови симулации на строителния процес, като се вземат предвид характеристиките и свойствата на почвата и различни ситуации”, сподели Любомир Демкив, ръководител практика по роботика в SoftServe.

Заедно с партньорите, българският екип ще проучи възможностите за взаимодействие между машини, устройства на място и оптимални транспортни концепции, допълни той.

“Този проект ни позволява да работим върху иновативни технологии за бъдещето”, подчерта Демкив. Изпълнението на проекта ще започне през текущия месец.

Програмата на НАСА за трансфер на технологии за малък бизнес (STTR) е годишна безвъзмездна помощ за финансиране на изследвания, разработки и демонстрации на иновативни технологии, които поддържат нуждите, определени от космическата агенция.

Коментари по темата: „Българска компания ще помага в лунната мисия на НАСА”

добавете коментар...

  1. ха

    SoftServe пише в Уикипедия, че е основана в Украйна, а в момента централният ѝ офис е в САЩ. Нищо българско няма в тази компания, освен българският ѝ офис, който е един от 14-те такива по света.

  2. Anonymous

    Не бяха ли украинци в тази фирма? Инвеститорите и част от собствениците??

Коментар