Медицински AI може да е по-хуманен от лекар, но достатъчно ли е това?

AI ботът може да бъде полезен инструмент за пациенти, които нямат достъп до здравеопазване (снимка: CC0 Public Domain)

Базиран на изкуствен интелект чатбот е по-ефективен при диагностициране на медицински състояния и съобщава диагнозите на пациентите по-хуманно от истинските лекари, според проучване на Google. Рано е обаче да се правят окончателни заключения.

Системата, наречена Articulate Medical Intelligence Explorer (AMIE), е голям езиков модел, предназначен за събиране на медицински данни и провеждане на клинични интервюта. AMIE е проектиран да анализира симптомите на пациентите, да задава последващи въпроси и да прогнозира диагнози.

По време на тестването са избрани 20 доброволци, които играят ролята на пациенти и предполагаемо страдат от определени заболявания, както и 20 професионални лекари – специалисти по първична медицинска помощ, отговорни за фактора човешки контакт. Пациентите не са знаели с кого разговарят – AI или истински лекар – и са помолени да оценят качеството на взаимодействието, разказва The Register.

Експериментът разиграва 149 сценария и установява, че пациентите предпочитат да говорят с AMIE, а не с истински лекари. Участниците заявяват, че чатботът е разбрал по-добре техните проблеми и е предоставил по-съпричастни, ясни и професионални отговори.

AMIE също е бил по-точен при диагностицирането на медицински проблеми. Но това не означава, че чатботът предоставя медицински грижи по-ефективно от истински лекар, подчертават от Google.

Предложената от изследователите методология, разбира се, подценява действителната стойност на човешкия разговор: лекарите са били ограничени до интерфейс за текстов чат – той е добър за AI взаимодействие с пациенти, но не е представителен за стандартната клинична практика.

Google не се опитва да замени лекарите от първичната медицинска помощ, но демонстрира, че AI ботът може да бъде полезен инструмент за пациенти, които нямат достъп до здравеопазване. В реалния свят обаче внедряването на такава система все още е рисковано; ще са необходими значителни модификации, за да се използва AI отговорно.

Коментар