Microsoft вдига изискванията за RAM в компютрите

Производителите на лаптопи ще трябва да вдигнат минималния обем на RAM паметта до 16GB, ако искат да останат актуални (снимка: CC0 Public Domain)

Идва ли краят на лаптопите с минимален обем на оперативната памет от 8GB? Изглежда да, след като Microsoft определи 16GB като минимум за компютрите с изкуствен интелект. Очаква се това да стимулира продажбите на DRAM памет.

Изключителният фокус върху изкуствения интелект може да увеличи средния обем на RAM паметта не само в смартфоните, но и в компютрите, смятат наблюдателите на пазара. Според анализатори от TrendForce, Microsoft е определила 16 GB RAM като минимум за компютри с AI.

Разбира се, никой не спира производителите да предлагат компютри с 8GB RAM, на които да се инсталира Windows 11 заедно с интегрирания изкуствен интелект Copilot. Но стандартът вече ще бъде на ниво 16GB RAM.

Очаква се това изискване на Microsoft да доведе до по-малко лаптопи с 8GB RAM на пазара и в същото време да увеличи продажбите на DRAM памет.

Друго изискване от Microsoft е свързано с производителността на процесорите за поддържане на AI изчисления. Нормата тук е 40 TOPS и в нея се вписват новите процесори Intel Meteor Lake, AMD Ryzen APU и очаквания Snapdragon X Elite на Qualcomm.

В същото време настолните процесори изобщо нямат NPU блокове, така че тези изисквания на Microsoft очевидно не се отнасят за тях. Промяната ще засегне най-вече мобилните компютри.

Коментари по темата: „Microsoft вдига изискванията за RAM в компютрите”

добавете коментар...

  1. example

    не ползвай повече този посредствен промит боклук

  2. к

    Ама какъв ИИ бе, като това е няква мега пародия, и никой не ви го е искал в скапаната ОС!

Коментар