Huawei обяви „чиста” HarmonyOS NEXT, без нито ред Android код

Новата HarmonyOS NEXT е подходяща за използване на различни устройства
(снимка: Huawei)

Както се очакваше, Huawei представи в Китай новата си операционна система HarmonyOS NEXT, която, за разлика от обикновената HarmonyOS, не се базира на Android AOSP. Освен това тази платформа изобщо не е съвместима с Android и нейните приложения.

Разработчиците наричат ​​HarmonyOS NEXT „чистокръвна Harmony”, поради факта, че системата е изградена върху ядрото Harmony и използва приложения, написани специално за него.

На пресконференция Huawei заяви, че ядрото на HarmonyOS е по-добро от традиционното ядро ​​(Linux, вероятно) и е много подходящо за използване на различни устройства във всички сценарии. HarmonyOS е разработена изцяло вътрешно – от езика за програмиране до компилатора.

Huawei акцентира върху интегрирания AI модел (Pangu), който работи с рамката (фреймуърк) MindSpore. Налични са собствена среда за разработка и програмиране, компилатор (Ark Compiler) и езици за програмиране (ArkTS / Cangjie). Ядрото се нарича HarmonyOS, файловата система е EROFS/HMDFS.

Според представители на Huawei, в момента се разработват над 200 приложения за HarmonyOS NEXT. Повече от 60 екипа са включени в проекта за създаване на игри, като над 70 игри са в процес на разработка. Общо до края на годината се предвижда да се появят повече от 5 хиляди приложения за HarmonyOS NEXT.

Новата платформа HarmonyOS NEXT се създава предимно за китайския пазар, където позицията на Huawei е особено силна. Имайки предвид успеха на смартфоните от линиите Mate 60 и nova 12, партньорите на компанията активно участват в разработката.

Анализаторите прогнозират, че до края на годината HarmonyOS може да изпревари iOS в Китай и да стане втората по популярност мобилна операционна система в страната след Android. И предвид потенциала на китайския пазар, това е доста вероятен сценарий.

Затворената бета версия на HarmonyOS NEXT вече е достъпна за смартфони Huawei Mate 60, Mate 60 Pro и Mate X5. По план, финалната версия на системата трябва да излезе през третото тримесечие на 2024 г.

Коментари по темата: „Huawei обяви „чиста” HarmonyOS NEXT, без нито ред Android код”

добавете коментар...

  1. Аззз

    Дори и да имам само 20 инсталирани в момента приложения, съм ги избрал сред различни подобни – някои не са удобни, на някои липсва по някоя функция, пък ако щеш – някои от тях са грозни. Освен тези приложения понякога имам нужда и от други, които просто не стоят инсталирани нон-стоп. Изводът е, че за да използваш пълноценно устройството си, трябва да имаш достъп до достатъчно приложение.

  2. Hmm

    Интересно ми е колко приложения имаш в телефона си? Надали са повече от 40-50 със системните от които сигурно имаш не повече от 20 които си добавил сам и ползваш активно половината от тах, тоест около 10 и това при положеение, че си “активен” потребител … иначе процента е по-малък. И ми е интересно ако използваните от теб приложения са налични със стартирането на ОС, какво точно ти пречи? А и ако със стартитането ще са налично 5000след това ще могат да се включат много повече разработчици и процента ще скочи драстично през следващите години, особено ако си информиран, че от комапнията (и не само тази) си партнират с “армия” програмисти които ще работят за бързото навакстване на разликата. Не разбрак кое точно е проблема в случая 😉

  3. Hmm

    Ами то вече те диктуват “посоката” (ако си запознат с разработването на приложения и прочие за мобилни телефони), а след някоя и друга година и обикновения потребител ще го рабере и ще е насочен към тях 😉

  4. Hmm

    Много жалко защото от 4-5 години марката е под снкците на САЩ в опит да я спрат и няма достъп до “новостите” и въпреки това се справя толкова добре … сам си прави изводите 😉

  5. Бивш хулавей

    Точно заради приложенията, се отказвам от тази марка. Ползвам я повече от 5-6 г. и както устройства са много добри, но от към приложения е много тегаво.

  6. Ала Бала

    Екстра,те и без туй това Китай не ги интересува гугъл плей стора,правих експеримент на ZTE с качването на китайски ROM и в софта изобщо не съществуваше Google play,имаше само китайски маркети за приложения.

  7. Роско

    200 приложения се разработват, 5000 до края на годината!!?Едва ли ще работи само с тях. Явно ще съществува някаква съвместимост и с тези за Андроид. Иначе с тези темпове на създаване на собствени приложения е категорично не използваема платформа!

Коментар