ЕС вероятно ще блокира сделката на Amazon и iRobot

Поглъщането на iRobot от Amazon среща съпротива от Европейския съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Регулаторите на ЕС най-вероятно няма да позволят на Amazon да купи iRobot, според публикации в американски медии, в резултат на които акциите на производителя на роботизирани прахосмукачки паднаха с 33%.

Уолстрийт Джърнъл съобщи, че европейските антитръстови регулатори възнамеряват да блокират придобиването на iRobot от Amazon. Сделката вече е одобрена във Великобритания, но регулаторите в САЩ все още я разглеждат.

Представители на Европейската комисия проведоха среща с Amazon, за да обсъдят сделката, която според източниците, най-вероятно ще бъде блокирана. Засега няма коментари от официални представители на двете страни.

В допълнение към спада в акциите на iRobot, ценните книжа на гиганта в електронната търговия Amazon също показаха известно отстъпление.

Amazon обяви намерението си да придобие iRobot през август 2022 г. срещу пари в брой при курс от $61 на акция. Сделката се оценява на $1,7 млрд.

Миналия юли Европейската комисия започна задълбочен преглед на сделката за съответствие с антитръстовите закони. Комисията предупреди, че придобиването поражда опасения за конкуренцията: Amazon може да влоши позициите на конкурентите на iRobot в своята платформа.

Европейската комисия ще вземе решение за сделката на 14 февруари. Наскоро Politico съобщи, че Amazon няма намерение да прави отстъпки пред европейския регулатор, за да разсее опасенията му относно придобиването.

Успоредно с това сделката се преглежда от Федералната търговска комисия на САЩ. Обединеното кралство вече я одобри, отбелязвайки, че поглъщането „няма да засегне конкуренцията” в страната.

Коментар