Аризона въвежда ChatGPT в образователния процес

Изкуственият интелект ChatGPT започва да навлиза в сферата на образованието
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавният университет в Аризона обяви партньорство с компанията OpenAI за въвеждане на AI бота ChatGPT в класната стая. Университетът си поставя три цели за съвместния проект: повишаване на постиженията на студентите, създаване на нови възможности за иновативни изследвания и оптимизиране на организационните процеси.

„Нашият факултет и персонал вече използваха ChatGPT и с пускането на ChatGPT Enterprise, който ни помогна да преодолеем някои от проблемите със сигурността, решихме, че има смисъл да използваме [продуктите на] OpenAI”, коментира Кайл Боуен, асоцииран директор на университета по информационни технологии, цитиран от The Verge.

По неговите думи, преподаватели с опит в областта на изкуствения интелект ще помогнат за внедряването на ChatGPT в кампуса. През февруари Държавният университет на Аризона ще започне да приема заявления за използване на ChatGPT – някои професори вече прилагат платформата в часовете. Например, AI ботът се използва в курс по журналистика, а в някои случаи може да действа като наставник за студентите.

Миналата година университетът стартира ускорител на AI проекти, обединявайки изследователи и инженери за създаване на услуги с изкуствен интелект. Университетът също така стартира спешно инженерни курсове, за да подобри грамотността в сферата на AI.

За OpenAI това е първият партньорски проект с образователна институция. Сега компанията установява връзки и с други организации. Наскоро беше постигнато споразумение с правителството на щата Пенсилвания за използване на ChatGPT Enterprise от щатските служители.

Коментар