Windows 11 работи и на Apple компютри с M3 процесор

Потребителите на Apple компютри могат да се възползват от функциите на Windows 11
(снимка: Parallels Desktop)

Microsoft официално обяви поддръжка за Windows 11 на Apple компютри с процесори от семейството M3, разширявайки границите на съвместимост между двете платформи.

Новата функционалност е възможна благодарение на Parallels Desktop, популярно решение за виртуализация, предназначено специално за потребители на Mac, които искат да интегрират Windows 11 в своята работна среда.

Първоначално Boot Camp, официалният инструмент на Apple за пускане на Windows на Mac, не поддържаше новите процесори Apple Silicon. Разработчиците обаче са намерили алтернативни начини, предлагайки на потребителите на Mac две опции за работа с Windows: облачната платформа Windows 365 или софтуера Parallels Desktop.

Според документ за поддръжка на Microsoft, версии 18 и 19 на Parallels Desktop са получили официално одобрение за работа с Windows 11 за Arm и Windows 11 Enterprise на Mac компютри, оборудвани с процесори Apple M1, M2 и M3, съобщи Neowin.

Това решение позволява на потребителите на Apple да се възползват от широк набор функции на Windows 11, включително достъп до мултимедийни технологии, хардуерно ускорение, DirectX 12 и други възможности на най-популярната десктоп операционна система.

Някои функции на Windows все още остават недостъпни в Parallels Desktop, поради липсата на поддръжка за технологията на вложена виртуализация. Тя позволява управление на една виртуална машина в друга, което значително разширява обхвата на виртуализацията. Технологията се използва за безопасно разработване и тестване във виртуализирани среди, без да засяга хостващата операционна система.

Към списъка с недостъпни функции влизат подсистемата Windows за Android, подсистемата Windows за Linux, Windows Sandbox (функция за стартиране на приложения изолирано, без да се рискува основната операционна система) и базирана на виртуализация защита (VBS).

На потребителите, които се нуждаят от достъп до тези функции, Microsoft препоръчва да използват Windows 365 или отделeн компютър, на който Windows 11 стартира по подразбиране.

Също така Parallels Desktop за Mac не поддържа 32-битови Windows приложения за Arm. Microsoft спря да поддържа 32-битови UWP приложения за Arm през януари 2023 г. и като се има предвид, че Apple отдавна е изоставила поддръжката за 32-битови приложения, няма начин да се възстанови такава функционалност в съвременните версии на macOS.

Коментари по темата: „Windows 11 работи и на Apple компютри с M3 процесор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Как за закъснели с една година като Епъл пусна M3 в края на октомври 2023?

  2. :)

    С около година сте закъснели с тази новина.

Коментар