Пазарът на лаптопи: какво да очакваме през 2024 г.

Лаптопите ще еволюират под влияние на изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

В условията на висока инфлация и отслабващо търсене, производителите на персонални компютри са доставили почти 11% по-малко лаптопи миналата година, отколкото през 2022 г., според изследователската компания TrendForce. Ситуацията обаче трябва да се подобри през новата година. 

Анализаторите очакват обемите на доставките на лаптопи през 2024 година да нарастват от тримесечие на тримесечие, което ще позволи на пазара да се върне към положителната динамика.

Според TrendForce, 166 милиона лаптопи са пуснати в световен мащаб през 2023 г. Въпреки че годишните доставки намаляха с 10,8%, спадът не беше толкова сериозен, колкото през 2022 г., когато пазарът на лаптопи се сви с почти една четвърт, до приблизително 186 милиона единици.

Играчите в компютърната индустрия очакват инфлационният натиск да отслабне през 2024 г. Това, съчетано с предстоящото пускане на нова версия на Windows, трябва да помогне за съживяване на търсенето на основните регионални пазари, включително САЩ.

Според прогнозата на TrendForce, през 2024 г. глобалните доставки на лаптопи могат да нараснат с 3,6% и да достигнат 172 милиона единици. Освен това анализаторите, както и производителите, възлагат големи надежди на технологиите за изкуствен интелект, които водещите производители на чипове Intel и AMD вече започнаха да популяризират в PC сектора.

Заедно с големи компютърни марки, Intel и AMD планират нови продуктови линии, базирани на така наречените невронни процесори (Neural Processing Units, NPU). Тези усъвършенствани чипове са проектирани за сложни изчисления и превъзхождат традиционните централни процесори (CPU) и графични процесори (GPU).

TrendForce обаче вярва, че първоначалната целева аудитория за компютри с AI функции ще бъдат професионалните бизнес потребители и създателите на съдържание. Следователно проникването на такива модели в началния етап може да бъде ограничено.

По-нататъшният растеж на сегмента на AI компютрите ще зависи от появата на атрактивни софтуерни продукти за РС-тата с вградена поддръжка на изкуствен интелект, уточняват анализаторите.

В същото време прогнозата на Canalys е по-оптимистична. През 2024 г. анализаторите очакват всеки пети персонален компютър, навлизащ на световния пазар, да принадлежи към новата AI категория. По-нататъшното възприемане на технологията ще се ускори, особено в сектора на бизнес потребителите.

В резултат на това след още няколко години, през 2027 г., доставките на персонални компютри с вградени възможности за изкуствен интелект трябва да надхвърлят 170 милиона единици. Освен това почти 60% от тях ще бъдат използвани за търговски цели, прогнозира Canalys.

Коментари по темата: „Пазарът на лаптопи: какво да очакваме през 2024 г.”

добавете коментар...

  1. :o)

    През 2024 можем да очакваме че ако на някой му дотрябва лаптоп, ще си купи
    или на някое разглезено детенце, също за подарък 🙂

Коментар