Ще получат ли Android смартфоните сателитна връзка?

Обикновените Android смартфони може да се сдобият с опция за сателитна комуникация
(снимка: AST SpaceMobile)

Напоследък все по-често се говори за поддръжка на сателитни комуникации от обикновените смартфони. Google може да направи тази функционалност присъща на Android устройствата чрез оператора AST SpaceMobile.

Интернет гигантът и мобилните оператори AT&T и Vodafone ще инвестират 110 милиона долара в компанията AST SpaceMobile, за да ѝ помогнат да разположи съзвездие от сателити, които могат да действат като клетъчни базови станции за свързване на обикновени, немодифицирани смартфони.

Миналата година AST SpaceMobile демонстрира възможностите на сателита BlueWalker 3, който позволява разговори от обикновен смартфон и осигурява интернет връзка със скорост до 14 Mbps – това беше достатъчно, за да привлече вниманието на Google, отбелязва PC Mag.

Гигантът в интернет търсенето, който развива и платформата Android, „се съгласи да си сътрудничи за разработване на продукти, тестване и осигуряване на мрежова свързаност на SpaceMobile към Android и свързани устройства”, казват от сателитния оператор.

Проектът за партньорство може да предостави Android алтернатива на функцията Emergency SOS на iPhone, която позволява на службите за спешна помощ да изпращат текстови съобщения през сателити, когато това се налага, но липсва стационарна връзка.

AST SpaceMobile планира да използва получените средства от Google и мобилните оператори за внедряване на търговски сателитни комуникационни услуги. Очаква се до края на първото тримесечие на 2024 година компанията да пусне пет модифицирани устройства BlueBird.

Но Google подкрепя не само AST SpaceMobile. Още през 2015 г. компанията, заедно с Fidelity, инвестира 1 милиард долара в SpaceX, а през 2021 г. се съгласи да поддържа наземната инфраструктура на Starlink. Засега единственият партньор на Starlink в областта на комуникациите за мобилни устройства е операторът T-Mobile, но сателитният доставчик кани и други играчи в проекта.

И докато AST SpaceMobile се опитва да намери финансиране за изстрелване на още 20 спътника, SpaceX работи с по-бързи темпове – още през ноември компанията на Илон Мъск информира Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), че през следващите 6 месеца планира да изстреля около 840 сателита в орбита, които поддържат директна връзка с немодифицирани смартфони.

Коментар