Apple затрудни максимално крадците на iPhone

Потребителите на iPhone могат да се чувстват по-защитени от крадци с нова функция на операционната система iOS (снимка: CC0 Public Domain)

Кражбите на айфони са често срещано престъпление, предвид високата цена на смартфона, дори на вторичния пазар, и престижа на самия бранд. Неслучайно Apple предприема мерки да защити, доколкото е възможно, собствениците на iPhone устройства от кражби.

Наскоро излезе актуализация на операционната система iOS под номер 17.3, която включва функция за защита на iPhone от кражба, наред с други подобрения, съобщи The Verge. Новата функция изисква използване на Face ID или Touch ID за извършване на определени действия и задава времево забавяне, преди потребителят да промени паролата на устройството или паролата за Apple ID.

Иновацията в iOS 17.3 цели да предотврати неоторизиран достъп до устройствата на Apple и данните, съхранявани на тях. За разлика от предишните версии, където сигурността разчиташе основно на парола за заключване на екрана, новата система изисква от потребителя да използва биометрични данни – сканиране на пръстов отпечатък или използване на Face ID – за извършване на редица критични операции, като преглед на запазени пароли, управление на настройките на Apple ID и дори кандидатстване за нова карта на Apple.

Новата функционалност включва и въвеждане на забавяне във времето при извършване на особено важни действия. Ако потребител реши да промени своята парола за Apple ID или парола за iPhone, системата вече изисква не само биометрично удостоверяване, но също така задава едночасово забавяне, преди процесът да приключи.

По този начин Apple гарантира, че дори ако устройството попадне в неподходящи ръце, достъпът до най-важните функции ще бъде ограничен. Тази функция се активира на места, различни от обичайните за потребителя, като дома или работното място, поясняват от Apple.

Активирането на функцията за защита от кражба се извършва чрез приложението “Настройки” в раздела “Face ID и парола”. След като въведе текущата парола, потребителят ще може да активира новата функция. Повече подробности са достъпни на официалния уебсайт за поддръжка на Apple.

В допълнение към сигурността, iOS 17.3 носи и други подобрения. Така например, функция за съвместни плейлисти вече е налична в Apple Music както в iOS 17.3, така и в macOS 14.3 Sonoma, което позволява на приятели да се присъединяват към плейлисти и да допринасят за музикалното изживяване. Актуализацията въвежда и възможност за излъчване на съдържание към телевизори в някои хотели.

Освен iOS 17.3, Apple пусна актуализации и за по-ранни версии на операционната система, включително iOS 9, 15 и 16. Тези актуализации също съдържат важни подобрения на сигурността.

Коментар