Проучване: 73% от служителите в България използват AI

44%от служителите гледат на AI инструментите по-скоро като възможност, а не като заплаха (снимка: CC0 Public Domain)

Близо три четвърти (73%) от служителите в България използват инструменти за изкуствен интелект в работата си поне веднъж седмично, според проучване на образователната организация Телерик Академия сред общо 150 професионалисти с различен опит и позиции.

Над половината (52%) от анкетираните подчертават значението на това да разбират как ефективно биха могли да интегрират големи езикови модели (LLMs) в ежедневните си задачи. Интересен факт е, че въпреки широкото навлизане на LLMs в бизнеса, те се използват много повече в по-малки компании или от хора на по-високи позиции.

83% от професионалистите разпознават LLMs като основни инструменти за повишаване на ефективността и креативността си, като най-честите техни ползватели отчитат, че спестяват средно по 4.39 часа на седмица. Сред силните страни на LLMs са признати генерирането на текстове и езиковите преводи, но хората са склонни да оценяват по-високо качеството на генерирани от AI резултати извън сферата на техните основни компетенции.

96% от респондентите посочват, че се налага да адаптират предложените от AI решения преди да ги приложат, а над 50% изразяват липса на увереност в ефективното използване на LLMs. Същевременно 85% от преминалите обучение отчитат по-голяма сигурност в знанията си относно инструментите за изкуствен интелект. В България все още много малко служители търсят активно обучение (~23%) или вече са били на такова (27%).

На ниво компания 43% потвърждават внедряването на инструменти за изкуствен интелект в работата, само 24% имат планове да започнат да прилагат LLMs и едва 18% отчитат високи инвестиции в посока ефективно използване на такива инструменти. Като основни предизвикателства са посочени сигурността и защитата на личните данни (54%), качеството на данните (44%) и липсата на служители с нужните умения (33%).

Почти всяка професия ще бъде засегната и променена от бързото навлизане на технологиите, заяви  Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия (снимка: studioproto.com / предоставена от Телерик Академия)

Служителите играят съществена роля в процесите по внедряване на инструменти за изкуствен интелект в компаниите. 44% гледат на тях по-скоро като възможност, а не като заплаха. LLMs представляват значителен потенциал за революционизиране на работните процеси, но, за да се възползват в пълна степен, компаниите следва да инвестират в инфраструктура и обучения, така че гарантират адаптивността на таланта към променящия се пазар на труда, подчертават авторите на проучването.

„Големите езикови модели (LLMs) постепенно ще се превърнат инструмент, който ще бъде повсеместен така както са Word, Excel и браузъра. За разлика от конвенционалните инструменти, LLMs могат да генерират, управляват и анализират всяка форма на данни – текст, звук, пиксели, произволен код, почти всичко. Те са универсални, а това ни кара да вярваме, че ще се разпространят още по-бързо и ще окажат влияние върху всяка професия”, коментира Александър Китов – вицепрезидент Продукти в Телерик Академия.

Най-важното е да използваме инструментите за изкуствен интелект ефективно, така че те да работят заедно с нас, а не вместо нас, допълни той при представяне на резултатите от проучването на фоум „Пътят напред. Предизвикателства и възможности за 2024 г.“.

„Процесът по повишаване на уменията и преквалификация излиза на преден план в дневния ред на компаниите и е важен елемент за техния устойчив успех. Той се налага от бързо променящите се технологии, автоматизацията и навлизането на изкуствения интелект. Почти всяка професия ще бъде засегната и променена”, заяви  Александра Мечкова – главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

Търсенето на “ръчни“ умения ще се намали с близо 60%, докато търсенето на технически умения ще се увеличи с 50%, допълни тя. „Организациите ще се стремят да повишават уменията на служителите си, за да увеличат своята ефективност, а самите служители ще търсят нови знания, за да бъдат конкурентни и гъвкави на променящия се пазар на труда“, подчерта Александра Мечкова.

При всички положения повишената производителност на компаниите е единственият начин те да останат конкурентни на глобално ниво, посочи Росен Иванов – съосновател и управляващ партньор на BlackPeak Capital. „Това може да се случи чрез промяна на начина на работа, повишаване на компетенциите на служителите и инвестиции в капитал, технологии и иновации, така че да бъдат компенсирани по-високите цени, заплати и лихви“, каза той.

Коментар