Опасения за сигурността бавят виртуализацията

Почти 90% от предприятията са виртуализирали части от своите центрове за данни, но над половината все още пазят „критичните“ приложения на физически сървъри. Това е установила консултантската компания CDW, която е направила проучване сред близо 400 фирми.

Статистиката показва, че корпоративните потребители разпознават отлично финансовите и енергийни спестявания от виртуализацията, но все още се притесняват да виртуализират най-критичните си приложения и данни.

При организациите с над 100 служители се забелязва, че са внедрили някаква технология за виртуализация „на известно ниво“. Все пак средно само 37% от данните и приложенията са мигрирани на виртуалните машини.

54 процента от тези компании са изпълнили своите виртуализационни планове и не възнамеряват да виртуализират повече системи. Загрижеността за сигурността е факторът, който ги възпира от идеята изцяло да загърбят логиката на физическите сървъри и допълнително да намалят размера на центъра си за данни.

17% от всички ИТ шефове казват, че сигурността е основната причина да не са прехвърлили критичните за бизнеса им приложения върху виртуални машини. За други 17% проблем е невъзможността на хардуера да поддържа виртуализация.

62 процента признават, че въпреки добре документираните ползи от виртуализацията – намаляването на енергийната консумация, лесното конфигуриране и управление на услугите и освобождаването на финансов ресурс за други ИТ проекти – все още имат доста приложения, за които не се чувстват комфортно да направят миграция към виртуални машини. Причината е критичността на данните и функциите на приложението.

Добрата новина е, че 95 процента от фирмите, които са въвели виртуализация, вярват, че благодарение на нея спестяват значителен обем финансови ресурси. 94% измерват успеха на инициативата с увеличаването на ИТ производителността, гъвкавостта на бизнеса и намаляването на енергийната консумация.

Коментар