Енергийна компания изгражда нов суперкомпютър на база AMD

Процесорите EPYC и Instinct са в основата на новия суперкомпютър HPC6 на Envi
(снимка: AMD)

Нефтената компания Eni изгражда нова високопроизводителна изчислителна система HPC6, базирана на технологии от AMD – процесори EPYC и графични процесори Instinct, съобщиха от разработчика на чипове.

Суперкомпютърът HPC6 ще се похвали с пикова производителност от 600 петафлопа, отбелязвайки значителен скок от текущата обща максимална мощност от 70 петафлопа на настоящите системи на Eni – HPC4 и HPC5.

Технологията на AMD играе решаваща роля в HPC6. Сътрудничеството позиционира AMD като ключов партньор в ориентирането на Eni към устойчиво бъдеще. HPC6 е по-енергийно ефективен и минимизира въглеродните емисии.

Високопроизводителната машина ще бъде разположена в специална зона в рамките на Зеления център за данни на Eni, където е изградена и нова система за течно охлаждане, която ще подобри допълнително нейната ефективност и устойчивост.

„Този проект подчертава нашия постоянен ангажимент към иновациите и цифровизацията, като същевременно подкрепя нашите процес на енергиен преход”, коментира Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на Eni.

Коментар