Анкета: биткойн ще рухне и изчезне

Биткойн остава под съмнение за много потребители, особено не добре запознати с криптовалутата (снимка: CC0 Public Domain)

До края на годината цената на биткойн може да падне до $20 хиляди за брой и след това най-популярната криптовалута напълно да изчезне, според потребители на Дойче банк от Европа и САЩ. Някои от тях обаче признават, че разбират малко от криптовалути.

Най-известната и скъпа криптовалута в света губи стойност след пускането на спот биткойн ETF (борсови фондове) в Съединените щати в началото на януари 2024 г. В проучването на Дойче банк сред „инвеститори на дребно” около една трета от общо 2000 анкетирани от САЩ, Великобритания и Европейския съюз смятат, че до края на годината цената на биткойн ще падне под 20 хиляди долара.

42% от анкетираните казват, че в бъдеще биткойн ще изчезне напълно, а 39% смятат това за малко вероятно. Очевидно по-голяма част инвеститорите, анкетирани от най-голямата германска банка, смятат, че биткойн ще продължи да поевтинява и след това ще изчезне напълно.

Американските власти се съпротивляваха на стартирането на биткойн ETF в продължение на десет години, но най-накрая го одобриха на 10 януари. Мнозина в индустрията смятат, че това ще промени играта: играчи, които досега не са търгували с цифрови активи, вече могат да се възползват от евтини и ликвидни фондове, които инвестират директно в биткойн, без да купуват самата криптовалута.

Засега обаче това води само до повишени песимистични очаквания. Докладът на Дойче банк посочва, че причина за недоверието най-вероятно са сравнително скорошни събития като срива на криптоборсата FTX, срива на TerraUSD (UST), както и текущи регулаторни действия по отношение на пазара на криптовалута в Съединените щати.

Важен момент в доклада на Дойче банк е, че повече от две трети от анкетираните потребители имат в най-добрия случай бегло разбиране какво представляват цифровите активи. Пускането на ETF всъщност може да помогне за подобряване на това разбиране сред тези, които изобщо не са се интересували от криптовалути досега, смятат независими анализатори.

Песимизмът, разбира се, може да повлияе на стойността на биткойн, но е малко вероятно действително да доведе до неговия спад. Потенциална серия от нови сривове на криптоборсата в мащаба на FTX е по-вероятна причина за по-нататъшен спад в цената на биткойн.

Що се отнася до самия биткойн, стойността му наистина намаля забележимо напоследък. В един момент курсът му падна под $40 хиляди, но сега биткон отново се търгува за над $41 хиляди.

Все още обаче текущата цена на биткойн е почти половината от пиковата стойност в края на 2021 г.: тогава курсът надхвърли $68 хил. До края на 2022 г. цената на биткойн падна значително под $20 хил., но през 2023 г. имаше поскъпване, макар и доста неравномерно.

Коментари по темата: „Анкета: биткойн ще рухне и изчезне”

добавете коментар...

  1. Леко

    Падна ди $15К но свърши всички мечти за толко малко си заминаха след няколко фалита на американски банки и всичко се спасява и къде се спасява ? Точно BTC – е и други като алтовете се копуват яко ама то ко знам аз – то 15 години го има все ще изчезва и няма да струва нищо и му се вдига цената.

Коментар