Всички нови автомобили в Европа ще имат черни кутии 

Всички новорегистрирани превозни средства в ЕС трябва да бъдат оборудвани с регистратор на данни за събитията (EDR) от юли 2024 г. (снимка: CC0 Public Domain)

По-късно тази година “черните кутии” ще станат задължителна част от оборудването на всички нови автомобили, продавани в Европейския съюз. Регулаторното изискване ще влезе в сила през юли 2024 г.

Записващите устройства, наречени „черни кутии”, се появяват за първи път в самолетите през 60-те години на миналия век. Тези устройства всъщност са ярко оранжеви, за да бъдат по-лесни за намиране.

От юли 2024 г. всички новорегистрирани превозни средства в Европейския съюз трябва да бъдат оборудвани с регистратор на данни за събитията (Event Data Recorder, EDR) като стандартна функция. Това изискване се прилага за леки автомобили от клас M1, които могат да побират до осем пътнически места в допълнение към седалката на водача.

Освен това, търговски превозни средства, класифицирани като клас N1, включително пикапи и микробуси с тегло не повече от 3500 кг, също ще бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на черна кутия.

Тези устройства трябва да помогнат на властите да разберат какво точно се е случило при инцидент. Регистраторът записва определени параметри за кратък период от време – пет секунди преди удара и 0,3 секунди след удара.

Според документацията, предоставена от Европейската комисия, EDR записва и съхранява следните данни: скорост, спиране, позиция и наклон на автомобила на пътя, както и реакцията на вградените системи за безопасност. Освен това EDR анализира дали системата за спешни повиквания работи – eCall стана задължителна в ЕС през април 2018 г.

EDR трябва да съхранява информация „с високо ниво на точност и да гарантира целостта на данните”. Устройството съхранява информация за марката и модела на автомобила, както и за монтираното оборудване.

Регистраторът е интегриран в блока за управление на въздушните възглавници и не може да бъде изключен, но се активира автоматично при задействане на въздушните възглавници и обтегачите на предпазните колани. В допълнение, системата започва да записва при повдигане на активния преден капак на автомобила или когато скоростта се промени странично или надлъжно с повече от 8 км/ч в рамките на 0,15 секунди.

Данните се предоставят само на компетентните органи като помощ в процеса на възстановяване на аварията. Информацията може да бъде получена чрез OBD интерфейса, но ако портът е унищожен при инцидент, данните трябва да бъдат достъпни директно от черната кутия.

Коментар