Тенденциите при SSD-тата: NVMe движи пазара, цените растат

NVMe ще бъде най-бързо растящата технология на пазара за памети през 2024 година и първият избор на потребителите на SSD (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на 2024 година се наблюдава увеличение на цената на NAND паметта, която се използва в SSD дисковете, навсякъде по света. В последно време много се говореше за това, че скоро ще свърши ерата на евтините SSD дискове, и сега най-накрая виждаме увеличението на цената в реалността, коментира в анализ на пазара Мацей Камински, директор на подразделението за памети на Samsung в Централна и Източна Европа.

2023-та беше динамична година, която накара много компании да променят начина си на работа. Глобалното свръхпроизводство на проводници доведе до много промени, като например продажбите и ограничаването на производствените мощности. В резултат на това много от най-големите играчи на пазара трябваше да ограничат запасите си, анализира ситуацията Камински.

Като се взема предвид това, че производственият цикъл отнема средно между 5 и 7 месеца, тези ограничения би трябвало да доведат до баланс между наличието на дадени продукти и реалното търсене. Затова, в началото на 2024 година, се наблюдава увеличение на цената на NAND паметта, която се използва в SSD дисковете, посочи мениджърът.

„През 2024 година пазарът на паметта ще се разрасне, особено в секторите на NVMe и външните SSD. Има увеличаване както на търсенето на тези продукти (най-вече на компютри с NVMe слот), така и на осведомеността на потребителите относно предимствата на SSD пред HDD дисковете. NVMe ще бъде най-бързо растящата технология на пазара за памет през 2024 година и първият избор на потребителите на SSD, което ще доведе до избутване на SATA дисковете от пазара”, коментира Камински.

Според него, все повече хора ще разбират, че имат нужна от редовни бекъпи на данните им във външни дискове. Секторът на външните SSD дискове расте бързо, наблюдава се тенденция за търсене на бързи дискове в PRO сектора, който се фокусира основно върху бързото прехвърляне на данни. Все повече потребители търсят дискове с повече от 2 TB памет. Двете качества, от които се интересуват потребителите, са скоростта и капацитетът.

Очаква се увеличаване и на продажбите на карти памет, поради това, че допълващите устройства (спортни камери, дронове, домашни системи за сигурност) стават по-популярни, допълни мениджърът.

Много потребители в България работят по икономически рационален начин и избират стабилността вместо най-добрата производителност, когато става въпрос за компютри, казва Мацей Камински (снимка: Samsung)

„Внимателно следим ситуацията в България и региона. Работим успешно на този пазар над четири години и наблюдаваме съзряването му, поради развитието на оторизирани канали за продажби за продукти за памет. В същото време той е силно съсредоточен върху SATA технологията. Продажбите на продукти на базата на NVMe технологията растат бързо, но лаптопите и работните компютри на базата на SATA продължават да са популярни”, каза Камински.

Много потребители, включително организации, работят по икономически рационален начин и избират стабилността вместо най-добрата производителност, когато става въпрос за компютри, допълни специалистът от Samsung.

„Тенденцията за увеличаване на търсенето на продукти с голям капацитет е по-слаба в региона отколкото в Западна Европа и Полша. Обаче от малко по-широка гледна точка е ясно, че пазарът на Централна и Източна Европа, включително България, се движи в същата посока като останалите европейски пазари”, обобщи Камински.

Коментар