Пробив в бионауките чрез обикновен компютър

Учените могат да достигнат границите на биологичните изследвания с помощта на обикновен компютър. Новите "изчислителни лаборатории" се справят със сложни задачи в сфери като разработка на лекарства или комбиниране на ДНК с 10-20 пъти по-висока скорост, благодарение на графичните процесори Nvidia Tesla.

Вече са налични нови GPU-оптимизирани приложения, специализирана онлайн общност и предварително конфигурирани Tesla-базирани системи, предназначени за изчислителна наука и биофизика, съобщи Nvidia, обявявайки пакета Tesla Bio Workbench.

Специализиран уебсайт-общност дава възможност за изтегленя на приложения, достъп до актуални тестове, разнообразни научни документи и ръководства, както и възможност за дискусии директно с разработчиците.

Традиционно учените извършват своята експериментална работа в лаборатории, където комбинират различни химикали, изучават тяхното взаимодействие и измерват ефективността им. С напредъка в изчислителната наука вече тези опити могат да бъдат извършвани с помощта на стимулационни модели по молекулярна динамика и квантова химия, но по традиция това изисква много големи и мощни суперкомпютри с хиляди изчислителни процесори.

С помощта на масивната паралелна архитектура CUDA, поддържана от графичните процесори на Nvidia, тези приложения вече могат да бъдат изпълнявани с 10-20 пъти по-висока скорост, което означава, че дори един обикновен компютър, оборудван с Tesla, ще може да надмине специализиран суперкомпютър.

по темата: „Пробив в бионауките чрез обикновен компютър”

добавете коментар...

  1. stan

    По-точно ще надмине **неспециализиран** суперкомпютър.

Коментар