Задават се сериозни промени в AI бота Bard

Изкуственият интелект на Google ще стане по-достъпен чрез мобилно приложение
(снимка: CC0 Public Domain)

Предстоят големи промени в AI бота Google Bard, които ще станат факт през следващите няколко дни, според публикации в тематични уебсайтове. Твърди се, че разработчиците възнамеряват да преименуват чатбота в Gemini и да пуснат отделно приложение за Android, което позволява взаимодействие с невронната мрежа.

През последните няколко месеца Google активно развива своя AI бот. Една от важните промени настъпи в края на миналата година, когато големият езиков модел Gemini залегна в основата на Bard. Неотдавна алгоритъмът успя да генерира изображения въз основа на текстови описания.

Разработчиците обаче не възнамеряват да спрат дотук и Bard скоро ще претърпи нови промени. Според източници на 9to5Google, през следващата седмица Bard ще бъде официално преименуван на Gemini. Тази стъпка изглежда доста логична, тъй като напоследък именно усъвършенстваният езиков модел Gemini Pro е в основата на чатбота.

Очаква се усъвършенстваната версия Gemini Advanced да стане достъпна от 7 февруари. Тя се базира на езиковия модел Gemini Ultra и за взаимодействие с нея ще е необходим платен абонамент. В регистъра на промените Google изрично посочва, че това е платен продукт и ще се развива чрез интегриране на допълнителни функции, които няма да са налични в основната версия на алгоритъма.

В допълнение към това, Google ще пусне отделно приложение за Android, наречено Gemini, което ще се използва за взаимодействие с бота на мобилни устройства. Въпреки че AI ботът вече е интегриран в различни приложения на Google като Gmail и YouTube, всички възможности на Gemini ще бъдат внедрени в отделно приложение. 

Потребителите на устройства с iOS, които искат да взаимодействат с бота Gemini AI, също ще могат да направят това чрез приложение на Google.

Коментар